Kto by nepoznal tieto skvelé a hlavne chutné zákusky
punčové rezy,
ktoré nie sú vôbec zložité. Ak ste ešte doma nepiekli klasický punčák, mám tu pre Vás jeden recept 🙂
Do rezov som dala domáci malinový sirup a domáci malinový lekvár. Polevu som zhotovila z cukru, rumu, malinového sirupu, mlieka a potravninárskeho farbiva, ale kúpiť sa dá i hotová punčová poleva/Dr. Oetker.
Suroviny na cesto na jeden plát (treba vynásobiť tromi na tri pláty):
6 PL voda,
180 g práškový cukor,
200 g polohrubá múka,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva,
4 ks vajcia
Šťava na namáčanie:
1 dcl citrónová šťava,
1 ks punčová aróma,
1 dcl rum,
1 dcl voda,
2,5 dcl malinový sirup.
Na potretie:
1 malinový lekvár
Na polevu:
Buď 3 hotové punčové polevy + 9 PL sirupu,
alebo:
250 g práškový cukor,
3 PL rum (um),
1 PL hustý malinový sirup,
1 PL mlieko – aj viac podľa potreby,
potravinové červené farbivo.
Postup:
V miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a z 2 PL práškového cukru, ktorý odoberieme zo surovín na cesto. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyšným práškovým cukrom, so 6 PL vody, polohrubou múkou zmiešanou s 1 ČL prášku do pečiva. Do masy nakoniec pridáme vyšľahaný sneh, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút. Takto urobíme všetky tri piškótové cestá a necháme vychladnúť.
Vychladnuté pláty plníme nasledovne. Prvý piškótový plát potrieme malinovým lekvárom. Druhý plát rozdelíme na pásiky a každý druhý našťavíme (namočíme do pripravenej šťavy). Naukladáme striedavo našťavený a nenašťavený pás (nakoniec všetko oblejeme zvyšnou šťavou), hotové opäť potrieme malinovým lekvárom. Položíme tretí piškótový plát a dobre zaťažíme. Takto zaťažené necháme odstáť minimálne 6 hodín. Ak ráno upečieme a zaťažíme, večer môžeme natrieť na vrch stredne hustú punčovú polevu (z práškového cukru, vody, citrónovej šťavy a farbiva).
Punčová poleva na potretie sa dá kúpiť i hotová (Dr.Oetker). Na rezy treba 3 ks polevy zmiešať s 9 PL sirupu (v návode je písaná voda, alebo mlieko, ale ak sa použije sirup, poleva má krajšiu farbu). Príprava takejto polevy je jednoduchá. Na pár sekúnd vymiešame ručným mixérom 3 punčové polevy s 9 PL sirupu a hneď natrieme na zákusok.
Alebo: Práškový cukor dobre vymiešame s rumom, štipkou potravinárskej farby, sirupom a mliekom, aby sme získali hustejšiu polevu.
Dobry vecer mozem sa spytat na ake velke pasiky si rozdelite ten druhy plat pri puncovych rezoch? Dakujem
Dobrý deň Lenka,
druhý plát pozdĺžne rozdelíme na 7 pásikov cca 3,5 cm . Štyri ostanú nenamočené a tri namočíme do pripraveného punču. Pásiky namáčame po jednom. Pracujeme rýchlo, aby sa pásy veľmi nerozmočili a nepolámali. Na korpus natretý lekvárom ukladáme striedavo pásiky – suchý, namočený. Pritlačíme k sebe. Zvyšným punčom ich opatrne polejeme. Nenamočené pásiky piškóty sa navlhčia od tých namočených nerovnomerne, a tak vznikne mozaika.
Hotový zákusok prekrojíme pozdĺžne na tri časti a krájame cca 1,5 cm rezy.