Punčové rezy

Kto by nepoznal tieto skvelé a hlavne chutné zákusky

punčové rezy,

ktoré nie sú vôbec zložité. Ak ste ešte doma nepiekli klasický punčák, mám tu pre Vás jeden recept 🙂

Do rezov som dala domáci malinový sirup a domáci malinový lekvár. Polevu som zhotovila z cukru, rumu, malinového sirupu, mlieka a potravninárskeho farbiva, ale kúpiť sa dá i hotová punčová poleva/Dr. Oetker.

Suroviny na cesto na jeden plát (treba vynásobiť tromi na tri pláty):

6 PL voda,

180 g práškový cukor,

200 g polohrubá múka,

1 ČL kypriaci prášok do pečiva,punčové rezy recept

4 ks vajcia

Šťava na namáčanie:

1 dcl citrónová šťava,

1 ks punčová aróma,

1 dcl rum,

1 dcl voda,

2,5 dcl malinový sirup.

Na potretie:

1 malinový lekvár

Na polevu:

Buď 3 hotové punčové polevy + 9 PL sirupu,

alebo:

250 g práškový cukor,

3 PL rum (um),

1 PL hustý malinový sirup,

1 PL mlieko – aj viac podľa potreby,

potravinové červené farbivo.

 

Postup:

V miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a z 2 PL práškového cukru, ktorý odoberieme zo surovín na cesto. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyšným práškovým cukrom, so 6 PL vody, polohrubou múkou zmiešanou s 1 ČL prášku do pečiva. Do masy nakoniec pridáme vyšľahaný sneh, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme. Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút. Takto urobíme všetky tri piškótové cestá a necháme vychladnúť.

Vychladnuté pláty plníme nasledovne. Prvý piškótový plát potrieme malinovým lekvárom. Druhý plát rozdelíme na pásiky a každý druhý našťavíme (namočíme do pripravenej šťavy). Naukladáme striedavo našťavený a nenašťavený pás (nakoniec všetko oblejeme zvyšnou šťavou), hotové opäť potrieme malinovým lekvárom. Položíme tretí piškótový plát a dobre zaťažíme. Takto zaťažené necháme odstáť minimálne 6 hodín. Ak ráno upečieme a zaťažíme, večer môžeme natrieť na vrch stredne hustú punčovú polevu (z práškového cukru, vody, citrónovej šťavy a farbiva).

Punčová poleva na potretie sa dá kúpiť i hotová (Dr.Oetker). Na rezy treba 3 ks polevy zmiešať s 9 PL sirupu (v návode je písaná voda, alebo mlieko, ale ak sa použije sirup, poleva má krajšiu farbu). Príprava takejto polevy je jednoduchá. Na pár sekúnd vymiešame ručným mixérom 3 punčové polevy s 9 PL sirupu a hneď natrieme na zákusok.

Alebo: Práškový cukor dobre vymiešame s rumom, štipkou potravinárskej farby, sirupom a mliekom, aby sme získali hustejšiu polevu.

2 komentáre

    • Dobrý deň Lenka,
      druhý plát pozdĺžne rozdelíme na 7 pásikov cca 3,5 cm . Štyri ostanú nenamočené a tri namočíme do pripraveného punču. Pásiky namáčame po jednom. Pracujeme rýchlo, aby sa pásy veľmi nerozmočili a nepolámali. Na korpus natretý lekvárom ukladáme striedavo pásiky – suchý, namočený. Pritlačíme k sebe. Zvyšným punčom ich opatrne polejeme. Nenamočené pásiky piškóty sa navlhčia od tých namočených nerovnomerne, a tak vznikne mozaika.
      Hotový zákusok prekrojíme pozdĺžne na tri časti a krájame cca 1,5 cm rezy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.