Tieto vynikajúce pudingovo-kávové kocky som ochutnala u mojej svokry. Piekla ich jej susedka, od ktorej som dostala i tento recept. Sú skrátka nebeské. Vynikajúce spojenie lahodného piškótového korpusu, pudingovej plnky, šľahačky, strúhanej čokolády, ale i detských piškót namáčaných v káve s umom, no jednoznačne „nebíčko v papuľke“ 🙂
Pudingovo-kávové kocky
Suroviny na cesto:
200 g polohrubá múka,
200 g práškový cukor,
4 ks vajcia,
štipka soli,
10 PL olej,
10 PL horúca voda,
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva.
Suroviny na krém:
750 ml mlieko,
3 balíky vanilkový puding v prášku,
200 g práškový cukor,
750 ml kyslá smotana (3 tégliky).
Suroviny na dohotovenie:
1,5 balíka detské okrúhle piškóty,
káva,
tuzemský um (rum),
džem na potretie,
250 ml smotana na šľahanie 33%, alebo parížska šľahačka,
strúhaná čokoláda.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a všetko dobre vymiešame. Nakoniec vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a šipky soli. Hotové cesto pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu s vyšším okrajom, pri teplote 180 °C zhruba 20 minút. Vychladnutý koláč potrieme džemom, navrstvíme polovicu pudingového krému. Naň poukladáme detské piškóty, ktoré namáčame v silnej káve s umom. Na piškóty dáme zvyšok pudingového krému a uhladíme. Necháme stuhnúť v chladničke. Na vrch natrieme vyšľahanú šľahačku (môže byť aj parížska) a posypeme strúhanou čokoládou.
Príprava pudingového krému: V mlieku uvaríme vanilkové pudingy s cukrom. Po vychladnutí postupne vmiešame kyslé smotany.