Slané praclíky z kysnutého cesta sa v Nemecku, odkiaľ toto zakrútené okrúhle soľou, prípadne sezamom posypané pečivo pochádza, sa tradične podáva k pivu alebo ako doplnok k iným nápojom. Praclíky možno rozdeliť na dva druhy. Jedny sú tvrdé a chrumkavé, druhé mäkké a vláčne. Ak chceme radšej chrumkavé, vynecháme záverečné kysnutie po vytvarovaní.
Mäkké a vláčne slané praclíky z kysnutého cesta
Suroviny:
15 g čerstvé droždie, alebo 2 ČL sušené kvasnice,
350 ml voda,
500 g hladká múka T650,
1,5 ČL soľ,
glazúra pripravená z 1 vajca a l PL vody – na potieranie,
sezamové semienka, mak, morská soľ… na posypanie.
Postup:
Kvasnice vsypeme do misky so 100 ml vody. Necháme 5 minút a pomiešame, aby sa rozpustili. Vo veľkej mise zmiešame múku a soľ. V strede urobíme jamku a vlejeme do nej rozpustené kvasnice. Primiešame trochu múky zo strán a vytvoríme riedke cestíčko. Prikryjeme utierkou a necháme asi 20 minút, kým cestíčko nebude spenené a nenarastie. Následne zmiešame so zvyškom múky a podľa potreby pridáme vodu. Vytvoríme pevné lepkavé cesto, ktoré miesime zhruba 10 minút, kým nebude hladké a pružné. Cesto vložíme do naolejovanej misy a necháme kysnúť zhruba 1,5 hodiny. Cesto zrazíme (spľasneme ho potlačením hánkami prstov, odborne sa to nazýva pretuženie) a necháme odpočívať na pomúčenej doske 10 minút. Cesto rozdelíme na 8 častí, z každej vytvarujeme ovál, ktorý rolujeme tam a späť, prstami pohybujeme pozdĺž cesta, až vytvarujeme valček dlhý 40 cm, v strede hrubý asi 2,5 cm a na koncoch 5 mm. Následne uchopíme konce a vytvoríme uzol. Konce prekrížime a pritlačíme ich na strany slučky. Hotové praclíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme dokysnúť 45 minút, kým nezdvojnásobia objem. Potom ich potrieme vajcovou glazúrou a posypeme zvolenou posýpkou. Pečieme do zlatohneda v rozohriatej rúre pri teplote 220 °C zhruba 15 – 20 minút.