Ja milujem kysnuté cesto a tieto luxusne lahodné plnené pudingáče, s vanilkovým pudingovým krémom sú u nás skrátka top 🙂
Cesto:
1/4 l mlieka
2 dcl oleja,
3 žĺtka
400 g hladkej múky
10 ČL kryštálového cukru
štipka soli
20 g droždia
Krém
3 vanilkové puding dr.Oetker (prípadne iné)
3/4 l mlieka
3 ks vanilkového cukru
5-6 PL kryštálového cukru
180-185 g masla
Postup:
Pripravíme si kvások z troška cukru,mlieka a droždia. V miske zmiešame preosiatu hladkú múku, štipku soli, kryštálový cukor, žĺtka, mlieko, olej a kvások. Cesto necháme nakysnúť cca 1 hod, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Než cesto nakysne cesto, urobíme si puding z pudingového prášku, mlieka, vanilkového a kryštálového cukru. Puding necháme vychladnúť a po vychladnutí ho vyšľaháme s maslom. Zatiaľ dáme plnku do chladničky.
Keď nám cesto nakyslo, z cesta si urobíme válčeky o priemere asi 1 cm a dlhé asi 20 cm, ktoré ohneme napoly, tým vzniknú dva pramene, ktoré upletieme (konce obtáčame ako vrkoč, alebo vrták) a koniec vsunieme nadol. Necháme na plechu podkysnúť ešte zhruba 10 minúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s troškou mlieka a pečieme pri 180 °C cca 25 min.
Ked vychladnú rozkrojíme, naplníme a posypeme práškovým cukrom. Z dávky vyjde 16 ks o dlžke 10 cm.