Vynikajúce trvanlivé vianočné pečivo
orechy plnené vanilkovo-orieškovou plnkou s koncami namočenými v čokoládovej poleve
Suroviny na cesto:
280 g hladká múka,
210 g maslo,
70 g práškový cukor,
70 g mleté vlašské orechy.
Suroviny na plnku:
200 g práškový cukor,
200 g maslo,
1 balík Zlatý klas,
500 ml mlieko,
1 vanilkový cukor,
mleté vlašské orechy podľa chuti.
Na ozdobenie:
50 g čokoláda na varenie,
50 g cera.
Postup:
Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré zatlačujeme do vymastených a múkou vysypaných formičiek na orechy tak, aby nám uprostred zostala jamka. Formičky s cestom ukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C do začervenania krajov. Vychladnuté plníme vanilkovo-orieškovým krémom a konce namáčame v čokoládovej poleve, alebo môžeme orechy iba obaliť v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
Plnka: Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske si vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu. Všetko dobre vymiešame a nakoniec pridáme mleté vlašské orechy.
Konce hotových naplnených orechov namáčame v čokoládovej poleve (čokoláda rozpustená s cerou nad parou).
Z dávky vyjde 40 až 45 zlepovaných orechov. Plnky ešte zostane, tak si môžeme urobiť napr. z jednej piškóty orechové rezy 🙂