V chladnom, upršanom a sychravom počasí nie je nič lepšie ako si dať šálku vynikajúceho pečeného čaju. Ja robím pečený čaj veľmi často s rôznymi obmenami ovocia. Na 1 kg ovocia dávam 0,5 kg cukru, i keď sú recepty, kde sa množstvo cukru pohybuje od 500 g až do 2 kg, ale 2 kg cukru sa mi zdá byť už príliš sladké. Nakoniec, čaj sa dá vždy prisladiť i neskôr 🙂 Cukor dávam väčšinou trstinový, prípadne cukor z kokosových kvetov, kľudne i kryštálový. Skúšala som aj stéviový cukor, ten však trochu zmenil chuť čaju.
Suroviny:
1 kg ovocia (jahody, ananás, jablká, mandarínky….),
500 g trstinového cukru (cukor z kokosových kvetov),
1 PL klinčekov,
4 ks celej škorice,
2 ks badiánu.
Postup:
Ovocie nakrájamé na malé kocky a poukladáme do hlbšieho plechu. Ovocie zasypeme cukrom (kryštálovým, trstinovým, alebo cukrom z kokosových kvetov). Navrch naukladáme celú škoricu, pridáme klinčeky a badián. Takto pripravený plech pečieme 2 hodiny pri teplote 180 °C. Po upečení vytiahneme klinčeky, škoricu i badián a ešte horúce ovocie aj so šťavou naložíme do pohárov. Poháre poriadne uzavrieme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť. Podávame tak, že do šálky dáme 1 PL pečeného čaju a zalejeme horúcou vodou.