Klasické české pečené buchty, alebo „Honzovy“ buchty pečiem väčšinou, keď s deťmi pozeráme rozprávky. Tieto vynikajúce, rozprávkové
pečené buchty s tvarohovou plnkou,
sú mäkkučké ako pavučinka a po upečení sa krásne delia od seba. Takže buchty sú napečené, rozprávky nachystané a môžeme začať 🙂
Suroviny:
600 g polohrubej múky,
1 kypriaci prášok do pečiva,
1 ČL soli,
1,5 dcl oleja,
1 vajce,
1 PL kyslej smotany,
2,5 dcl mlieka,
42 g droždie,
2-3 PL kryštálového cukru.
Na plnku:
250 g tvaroh,
1 žĺtko,
hrozienka,
vanilkový cukor,
práškový cukor podľa potreby,
citrónová kôra.
Postup:
Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, vajce, kyslú smotanu, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút.
Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkom, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami, ktoré boli vopred namočené v horúcej vode.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Cesto môžeme nakrájať na štvorce, povykrajovať s pohárom a podobne. Ja som cesto neváľkala, ale som ho vykrajovala polievkovou lyžicou. Rukou roztiahneme cesto, vložíme tvarohovú plnku a zabalíme. Buchty naukladáme tesne vedľa seba na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 22-25 minút. Vychladnuté buchty posypeme práškovým cukrom.