Pečené buchty

Klasické české pečené buchty, alebo „Honzovy“ buchty pečiem väčšinou, keď s deťmi pozeráme rozprávky. Tieto vynikajúce, rozprávkové

pečené buchty s tvarohovou plnkou,

sú mäkkučké ako pavučinka a po upečení sa krásne delia od seba. Takže buchty sú napečené, rozprávky nachystané a môžeme začať 🙂

pečené buchty fotopostup

Suroviny:

600 g polohrubej múky,

1 kypriaci prášok do pečiva,

1 ČL soli,

1,5 dcl oleja,

1 vajce,

1 PL kyslej smotany,

2,5 dcl mlieka,

42 g droždie,

2-3 PL kryštálového cukru.

Na plnku:

250 g tvaroh,

1 žĺtko,

hrozienka,

vanilkový cukor,

práškový cukor podľa potreby,

citrónová kôra.

 

Postup:

Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások. V miske zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva, cukor, vajce, kyslú smotanu, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti,  keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 50 až 60 minút.

Medzitým si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame so žĺtkom, vanilkovým cukrom, práškovým cukrom, citrónovou kôrou a hrozienkami, ktoré boli vopred namočené v horúcej vode.

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Cesto môžeme nakrájať na štvorce, povykrajovať s pohárom a podobne. Ja som cesto neváľkala, ale som ho vykrajovala polievkovou lyžicou. Rukou roztiahneme cesto, vložíme tvarohovú plnku a zabalíme. Buchty naukladáme tesne vedľa seba na vymastený plech, potrieme žĺtkom a necháme ešte 15 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 22-25 minút. Vychladnuté buchty posypeme práškovým cukrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.