Parížske rožky sú vynikajúcou maškrtou vhodné na Vianočné sviatky, Veľkú noc, ale i na akékoľvek rodinné oslavy.
Keďže recept na parížske rožky s vanilkovým krémom som už pridala, teraz pridávam recept na parížske rožky s kakaovým krémom.
Parížske rožky II.
(s kakaovým krémom)
Suroviny na jadrovú hmotu:
4 ks bielky,
300 g práškový cukor,
180 g mleté vlašské orechy,
2-3 PL hrubá múka.
Suroviny na krém:
2 ks žĺtky,
1 ks vajce,
5 PL kryštálový cukor,
2 PL kakao,
200 g maslo,
1 ks vanilkový cukor.
Na čokoládovú polevu:
100 g čokoláda na varenie
80 g cera.
Postup:
Bielky s práškovým cukrom vyšľaháme na sneh, potom došľaháme do husta nad parou. Pridáme mleté vlašské orechy (orechy preosejeme cez sitko, aby sa nám neupchávalo cukrárenské vrecúško) a nakoniec pridáme hrubú múku. Hotovú jadrovú hmotu dáme do cukrárenského vrecúška a striekame paličky, alebo polmesiačiky (rožky), na pomúčený a vymastený plech, prípadne plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme, resp. sušíme vo vyhriatej rúre pri teplote 100°C zhruba 20 až 25 minút. Z dávky vyjde 45 – 50 ks.
Prípravíme si krém: Nad parou si v miske vyšľaháme žĺtky s vajcom, vanilkovým a kryštálovým cukrom a kakaom do hustej hmoty. Hmotu necháme vychladnúť a do vychladnutej hmoty prišľaháme maslo. Z dávky vyjde krém na 30 – 35 rožkov.
Hotový krém pomocou cukrárenského vrecúška nastriekame na rožky (použijeme o niečo menšiu špičku ako na jadrovú hmotu). Takto pripravené rožky dáme stuhnúť do chladničky.
Pripravíme si čokoládovú polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou a necháme mierne vychladnúť. Stuhnuté rožky namáčame v redšej a nie v horúcej, ale v mierne vychladnutej čokoládovej poleve, aby sa nám krém netopil.
Rožky namočené v čokoládovej poleve dáme stuhnúť do chladničky.