A opäť si dáme niečo zdravšie 🙂
Jednoduchá, rýchla a lahodná parížska torta bez múky je vhodná i pre bezlepkovú stravu. Do torty sa pridáva strúhanka, takže pri bezlepkovej strave, ju nahradíme kukuričnou strúhankou.
Suroviny na korpus:
- 4 vajcia,
- 100 g trstinového cukru,
- 90 g mletých vlašských orechov,
- 25 g strúhanky (alebo kukuričnej strúhanky),
- štipka soli,
- 1/4 prášku do pečiva.
Na plnku:
- lekvár,
- 2 ks smotany na šľahanie (2 × 250 ml),
- 200 g čokolády (75 %).
Príprava parížskej šľahačky (plnky):
Čokoládu rozlámeme na menšie kúsky a rozpustíme. Zalejeme ju časťou smotany, premiešame a necháme úplne rozpustiť. Keď je zmes hladká, prilejeme aj zvyšok smotany. Hotovú zmes necháme vychladnúť. Vychladnutú čokoládovú zmes vyšľaháme mixérom na nižšom výkone.
Postup na prípravu korpusu:
V miske vymiešame žĺtka s trstinovým cukrom do peny. Následne pridáme orechy, strúhanku, prášok do pečiva a poriadne vyšľaháme.
V druhej miske si vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a štipky soli, ktorý po lyžici primiešame do zmesi. Hotovú zmes vylejeme do tortovej formy (priemer formy je 22 až 23 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 až 25 minút.
Na upečený a vychladnutý korpus nanesieme lekvár. Pripravenú parížsku šľahačku natrieme na vrstvu lekváru. Nakoniec tortu posypeme strúhanou čokoládou. Vhodná čokoláda na parížsku tortu je s vyšším obsahom kakaa.