Vynikajúca šťavnatá ovocná torta zo špaldovej múky je vhodná ku každej príležitosti.
Ovocná torta zo špaldovej múky
Suroviny na korpus:
4 ks vajcia,
120 g trstinový cukor,
2 PL mlieko,
120 g hladká špaldová múka,
20 g kakao,
1 ks kypriaci prášok do pečiva.
Jahodový lekvár na potretie.
Suroviny na krém:
500 g jemný tvaroh,
250 ml smotana na šľahanie 33 %-tná,
1 ks želatínový stužovať Dr. Oetker,
4 ks vanilkový cukor,
ovocie podľa chuti.
Na dohotovenie:
100 g čokoláda Milka,
40 g smotana na šľahanie 33%-tná.
Postup:
V miske vymiešame vajcia s trstinovým cukrom do penista. Postupne pridáme mlieko a špaldovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva spolu s kakaom. Všetko spolu dobre vymiešame. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej tortovej formy priemeru 24 cm a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160-180 °C zhruba 25 až 30 minút. Hotový vychladnutý korpus natrieme lekvárom. Následne ho dáme späť do tortovej formy. Po bokoch poukladáme prekrojené jahody (prípadne iné ovocie podľa chuti) a natrieme krém. Na krém naukladáme jahody a dáme stuhnúť do chladničky min. na 12 hod., najlepšie z večera do rána. Na druhý deň polejeme ganache polevou a tortu dozdobíme podľa fantázie.
Príprava krému: Na krém si vyšľaháme smotanu. Pridáme tvaroh zmiešaný s vanilkovým cukrom a želatínový stužovač podľa návodu (Želatínový stužovač pripravíme za studena – stačí zmiešať so 100 ml vody – ja som použila sirupovú s príchuťou jahoda. Pridáme do krému. Stužovač je vhodný do šľahačky, tvarohovej či ovocnej náplne).
Príprava ganache: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.