Oškvarkové rožky

Domáce rožky s oškvarkami, tomu sa jednoducho nedá odolať. Oškvarkové kysnuté rožky sa výborne hodia k vínu či pivku a preto vyskúšajte tento jednoduchý recept na

oškvarkové rohlíky

oškvarkové rožky

Suroviny:

1 dcl mlieko,

40 g droždie,

1 PL kryštálový cukor,

500 g polohrubá múka,

250 g maslo,

1 vajce,

1 žĺtok,

1 ks syr bambino (črievko),

½ PL soľ,

400 g mleté oškvarky,

80 g tvrdý syr na posypanie,

1 vajce na potretie.

 

Postup:

Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások (cukor odoberieme zo surovín na cesto). V miske zmiešame múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor, vajce, žĺtok, postrúhané maslo, syr bambino a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 až 50 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na osem častí, každú rozkrájame na 6 trojuholníkov, ktoré potrieme oškvarkami a sformujeme rohlíky. Rožky formujeme tak, že trojuholník stočíme od širšej časti k užšej a konce zatočíme. Hotové rohlíky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 až 15 minút podkysnúť. Nakysnuté rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C do zlata.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.