Domáce rožky s oškvarkami, tomu sa jednoducho nedá odolať. Oškvarkové kysnuté rožky sa výborne hodia k vínu či pivku a preto vyskúšajte tento jednoduchý recept na
oškvarkové rohlíky
Suroviny:
1 dcl mlieko,
40 g droždie,
1 PL kryštálový cukor,
500 g polohrubá múka,
250 g maslo,
1 vajce,
1 žĺtok,
1 ks syr bambino (črievko),
½ PL soľ,
400 g mleté oškvarky,
80 g tvrdý syr na posypanie,
1 vajce na potretie.
Postup:
Z mlieka, droždia a 1 ČL kryštálového cukru urobíme kvások (cukor odoberieme zo surovín na cesto). V miske zmiešame múku, soľ, zvyšný kryštálový cukor, vajce, žĺtok, postrúhané maslo, syr bambino a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja, zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 45 až 50 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozdelíme na osem častí, každú rozkrájame na 6 trojuholníkov, ktoré potrieme oškvarkami a sformujeme rohlíky. Rožky formujeme tak, že trojuholník stočíme od širšej časti k užšej a konce zatočíme. Hotové rohlíky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 10 až 15 minút podkysnúť. Nakysnuté rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C do zlata.