Orechová torta zo špaldovej múky s karamelovou plnkou posypaná mandľovými lupienkami
Suroviny na cesto:
7 ks vajcia,
štipka soli,
140 g mleté vlašské orechy,
140 g hladká špaldová múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
140 g kryštálový/trstinový cukor,
1 PL voda,
1 PL olej.
Suroviny na plnku:
1 plechovka Salko Karamel,
1 Zlatý klas,
500 ml mlieko,
1 vanilkový cukor,
1 PL kryštálový cukor,
1 smotana na šľahanie 33%.
Na dozdobenie:
nasekané vlašské orechy,
mandľové lupienky.
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtok. V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, potom pridáme orechy, špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva, vodu a olej. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom a nakoniec pridáme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a štipki soli, ktorý zapracujeme do cesta vareškou. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180-200 °C do zlatista (výška teploty závisí od priemeru tortovej formy – čím menší priemer, tým nižšia teplota) . Vychladnutý korpus prerežeme na polovicu. Tretí korpus som robila z polovičnej dávky a pridala som trochu kakaa (nemusí byť). Či korpus prerežeme na 2 alebo 3 časti záleží od priemeru tortovej formy. Hotové korpusy naplníme karamelovou plnkou, po bokoch ozdobíme posekanými vlašskými orechmi a vrch posypeme mandľovými lupienkami. Tortu dáme do chladničky stuhnúť.
Príprava karamelového krému: Z mlieka, vanilkového, kryštálové cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu primiešame Salko Karamel (ak nemáme Salko Karamel, uvaríme klasické Salko vo vode zhruba 2-2,5 hodiny. Varíme deň vopred.). Nakoniec ručne primiešame vyšľahanú smotanu na šľahanie.