Tieto rezy s orechovým korpusom, potreté malinovým lekvárom, orechovou plnkou a poliate čokoládovou polevou, obvykle pečiem k Vianociam spolu s plnenými orieškami. Ak robím len jednu dávku plnených orechov, orechová plnka mi zostane, takže upečiem už len korpus a mám hotovo 🙂
Vianočné orechové rezy
Suroviny na korpus:
5 ks vajcia,
štipka soli,
3 PL polohrubá múka,
2 PL mleté vlašské orechy,
5 PL práškový cukor,
1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva.
1 ČL olej.
Suroviny na orechovú plnku:
200 g maslo,
200 g práškový cukor,
1 balík Zlatý klas,
500 ml mlieko,
1 vanilkový cukor,
mleté vlašské orechy podľa chuti (zhruba 70 g).
lekvár na korpus (ja som použila domáci malinový).
Suroviny na polevu:
80 g čokoláda na varenie,
80 g cera.
Na ozdobenie:
1/2-ice mleté vlašské orechy.
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, pridáme 3 PL múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva a 2 PL mletých vlašských orechov. Nakoniec pridáme olej. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 minút do zlatista. Hotový vychladnutý korpus z vrchu očistíme, prerežeme pozdĺžne na polovicu. Obe polovice potrieme lekvárom, orechovou plnkou a uložíme ich na seba. Dáme stuhnúť do chladničky na min. 4 hodiny. Stuhnuté polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou na varenie vo vodnom kúpeli) a ozdobíme vlašskými orechmi.
Príprava orechovej plnky: Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske si vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu. Všetko dobre vymiešame a nakoniec pridáme mleté vlašské orechy.