Orechové rezy

Tieto rezy s orechovým korpusom, potreté malinovým lekvárom, orechovou plnkou a poliate čokoládovou polevou, obvykle pečiem k Vianociam spolu s plnenými orieškami. Ak robím len jednu dávku plnených orechov, orechová plnka mi zostane, takže upečiem už len korpus a mám hotovo 🙂

Vianočné orechové rezy

orechove-rezy-fotopostup

Suroviny na korpus:

5 ks vajcia,

štipka soli,

3 PL polohrubá múka,

2 PL mleté vlašské orechy,

5 PL práškový cukor,

1/4 balíka kypriaci prášok do pečiva.

1 ČL olej.

Suroviny na orechovú plnku:

200 g maslo,

200 g práškový cukor,

1 balík Zlatý klas,

500 ml mlieko,

1 vanilkový cukor,

mleté vlašské orechy podľa chuti (zhruba 70 g).

lekvár na korpus (ja som použila domáci malinový).

Suroviny na polevu:

80 g čokoláda na varenie,

80 g cera.

Na ozdobenie:

1/2-ice mleté vlašské orechy.

 

Postup:

Bielky oddelíme od žĺtkov. Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu zašľahávame mixérom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, pridáme 3 PL múky zmiešanej s kypriacim práškom do pečiva a 2 PL mletých vlašských orechov. Nakoniec pridáme olej. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20 minút do zlatista. Hotový vychladnutý korpus z vrchu očistíme, prerežeme pozdĺžne na polovicu. Obe polovice potrieme lekvárom, orechovou plnkou a uložíme ich na seba. Dáme stuhnúť do chladničky na min. 4 hodiny. Stuhnuté polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou na varenie vo vodnom kúpeli) a ozdobíme vlašskými orechmi.

Príprava orechovej plnky: Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme kašu, ktorú necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske si vymiešame maslo s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladnutú kašu zo Zlatého klasu. Všetko dobre vymiešame a nakoniec pridáme mleté vlašské orechy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.