Tieto vynikajúce karamelovo-orechové grilážky robievam veľmi často. Ak ich správne skladujeme uzatvorené v dóze pri teplote zhruba 20 °C vydržia veľmi dlho. Keďže môj manžel ich má veľmi rád, robievam ich z dvojitej dávky, ale i tak rýchlo zmiznú, takže ja si so skladovaním starosti nerobím 🙂
orechové grilážky s karamelovým salkom
Suroviny:
200 g cukor krupica,
1 balík vanilkový cukor (20 g)
397 g Salko karamel
200 nasekané vlašské orechy,
250 g maslo,
tortové oblátky,
20 g čokoláda na varenie,
20 g cera.
Postup:
Najskôr si rozpustíme maslo v hrnci (aby nám pri pridávaní do karamelu neprskalo) a v druhom hrnci v horúcej vode si zohrejeme salko karamel. V ďaľšom hrnci si z cukru krupica a vanilkového cukru pripravíme karamel za stáleho miešania na miernom ohni. Keď je karamel hotový pridávame postupne za stáleho miešania rozpustené maslo a zohriate salko karamel. Ak je hmota spojená a pekne „bublinkuje“, odstavíme ju z ohňa a až potom pridáme vlašské orechy, či už mleté, alebo nasekané. Pripravenú plnku natierame na oblátky. Oblátky som kúpila v Lidli a vyšlo mi 5 ks a 4 vrstvy plnky. Vrch prekryjeme papierom na pečenie a dobre zaťažíme knihami do druhého dňa. Na druhý deň hotové grilážky nakrájame, či už na kocky, trojuholníky, prípadne takéto rezy, ktoré pofrkáme čokoládovou polevou (čokoláda rozpustená s cerou vo vodnom kúpeli).