Jar nám už klope na dvere, pomaly sa blížia práce v záhradke a onedlho s tým súvisiace i dozrievanie mäkkého ovocia. Preto vám ponúkam tento recept na rýchly, veľmi chutný a zdravý nevarený ovocný sirup, ktorý sa dá pripraviť z akéhokoľvek mäkkého ovocia (jahody, červené i čierne ríbezle, čučoriedky, černice, maliny a pod.). Keďže sirup je bez varenia i sterilizovania, zachovávajú sa v ňom všetky vitamíny, zachováva si krásnu farbu i vôňu. I napriek tomu, že sa sirup nevarí ani nesterilizuje, vydrží viac ako rok, samozrejme, ak sa nám dovtedy neminie.
Malinový sirup bez varenia a sterilizovania
Suroviny:
5 kg mäkké ovocie,
5 kg kryštálový (trstinový) cukor,
50 g kyselina citrónová,
2 l voda,
1 balík prášok na zaváranie (Dr. Oetker – pomôcka na konzervovanie ovocia a zeleniny).
Postup:
Ovocie popučíme, zalejeme vodou a pridáme kyselinu citrónovú. Všetko spolu dobre rozmiešame a necháme stáť 24 hodín, občas premiešame. Po 24 hodinách scedíme cez plátno (plienku, sitko). Ovocie, ktoré nám zostane v plátne môžeme použiť do džemu. Do čistej šťavy pridáme kryštálový, alebo trstinový cukor, ktorý necháme rozpustiť za občasného miešania. Prášok na zaváranie si rozpustíme v malom množstve sirupu (šťavy) a celé to pridáme do šťavy. Potom sirup naplníme do umytých vyhriatych fliaš, uzavrieme a odložíme do chladnej suchej miestnosti.