Nanukové rezy

Vynikajúci starý recept na nanukové rezy, ktoré rada pečiem k akejkoľvek príležitosti, ale u nás nesmú chýbať najmä na Vianoce 😉

Nanukové rezy

Suroviny na cesto:

300 g práškový cukor,

4 vajcia,

štipka soli,

10 PL horúca káva aj so sósom,

150 g mleté vlašské orechy,

200 g hrubá múka,

1 ks kypriaci prášok do pečiva.

Lekvár na potretie koláča.

Suroviny na vanilkový krém:

250 g maslo,

250 g práškový cukor,

400 ml mlieko,

1 ks Zlatý klas,

1 ks vanilkový cukor.

Na dohotovenie:

čokoládová poleva (100 g čokoláda+80 g cera),

alebo čokotransfer,

prípadne strúhaná čokoláda.

 

Postup:

Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, postupne pridáme 10 PL horúcej kávy aj so sósom, následne pridáme orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec do cesta vareškou zapracujeme tuhý sneh, ktorý vyšľaháme zo 4 bielkov a štipky soli. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 200°C zhruba 20 – 25 minút. Na vychladnutý korpus natrieme lekvár a nanesieme vanilkový krém. Necháme stuhnúť v chladničke min. 4 hodiny a dohotovíme. Koláč môžeme poliať čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou), prípadne dáme čokotransfer, alebo ho len posypeme strúhanou čokoládou.

Príprava vanilkového krému: Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom, následne pridáme vychladnutý puding a vymiešame do hladka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.