Vynikajúci starý recept na nanukové rezy, ktoré rada pečiem k akejkoľvek príležitosti, ale u nás nesmú chýbať najmä na Vianoce 😉
Nanukové rezy
Suroviny na cesto:
300 g práškový cukor,
4 vajcia,
štipka soli,
10 PL horúca káva aj so sósom,
150 g mleté vlašské orechy,
200 g hrubá múka,
1 ks kypriaci prášok do pečiva.
Lekvár na potretie koláča.
Suroviny na vanilkový krém:
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
400 ml mlieko,
1 ks Zlatý klas,
1 ks vanilkový cukor.
Na dohotovenie:
čokoládová poleva (100 g čokoláda+80 g cera),
alebo čokotransfer,
prípadne strúhaná čokoláda.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, postupne pridáme 10 PL horúcej kávy aj so sósom, následne pridáme orechy a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva. Všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec do cesta vareškou zapracujeme tuhý sneh, ktorý vyšľaháme zo 4 bielkov a štipky soli. Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 – 200°C zhruba 20 – 25 minút. Na vychladnutý korpus natrieme lekvár a nanesieme vanilkový krém. Necháme stuhnúť v chladničke min. 4 hodiny a dohotovíme. Koláč môžeme poliať čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s cerou), prípadne dáme čokotransfer, alebo ho len posypeme strúhanou čokoládou.
Príprava vanilkového krému: Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom, následne pridáme vychladnutý puding a vymiešame do hladka.