Doba je rýchla a nie každý má čas venovať sa pravému domácemu vareniu, avšak raz za čas takáto zmena určite poteší. Kúpiť hotové cestoviny v obchode je síce jednoduchšie, no chuťový zážitok z tých doma vyrobených je na nezaplatenie. Príprava je nenáročná a kto má rád domáce cestoviny, určite si pripraví i takúto jednoduchú mrveničku, ktorá pozostáva iba z dvoch surovín. A to múka a vajce. Múku môžeme použiť polohrubú, hrubú, ale i špaldovú, celozrnnú, kto akú preferuje a vajce, najlepšie domáce 🙂 Takúto mrveničku robievam často s obmenami múk do akejkoľvek polievky, či už zeleninovej, mrkvovej a podobne. Keďže som dostala krásne a voňavé májovky, taktiež mám domáce vajcia, dnes som navarila hríbovú polievku z májoviek s touto domácou mrveničkou.
Domáca mrvenička do polievky
Suroviny:
1 až 1,5 hrnček polohrubá múka
1 ks vajce
Postup:
Do misky si nasypeme časť múky, urobíme malú jamku, do ktorej dáme vajce. S vidličkou rozmiešame, vznikne nám redšie cestíčko, ktoré dopracovávame so zvyškom múky, až kým vypracujeme polotuhé cesto. Cesto strúhame na strúhadle, počas strúhania prikladáme cesto do misy s múkou, aby sa mrvenička nelepila. Hotovú mrveničku dáme do polievky, zvyšok necháme vysušiť. Najlepšie je robiť ju deň dopredu, aby cestovina uschla.