Ak si neviete predstaviť raňajky bez ovsených vločiek, upečte si takýto zdravý, jednoduchý, rýchly a veľmi chutný koláčik z ovsených vločiek, špaldovej múky, mrkvy a sušeného ovocia. Môžete doň pridať i slnečnicové semienka, prípadne chia semienka….
Po tejto zdravej maškrte, ktorú nám do práce priniesla naša kolegyňa Ivka, sa len tak zaprášilo 🙂
a preto pridávam recept na vynikajúci hrnčekový
mrkvový koláč
z ovsených vločiek a zo špaldovej múky
Suroviny:
1 hrnček ovsených vločiek (pomixované),
1/2 hrnčeka špaldová hladká múka,
1,5 hrnčeka nahrubo nastrúhaná mrkva,
1/2 hrnčeka mleté, alebo posekané vlašské orechy,
1/2 hrnčeka sušené ovocie podľa chutia (slivky, hrozienka, brusnice) – namočené na 1/2 hodinu vo vode, alebo v rume,
1/2 hrnčeka trstinový cukor,
1/2 hrnčeka olej,
3 vajcia,
1 ČL sóda bikarbóny,
1 ČL mletá škorica,
šťava + kôra z 1/2 pomaranča,
2 PL marhuľový džem.
Glazúra na potretie:
3 PL marhuľový džem + 1 PL vody
alebo čokoládová poleva na poliatie….
Postup:
V miske vymiešame vajcia s cukrom do peny, postupne pridáme olej, ovsené vločky, špaldovú múku, orechy, nasekané ovocie, mrkvu, sódu bikarbónu, škoricu, šťavu z pomaranča a džem. Všetko spolu dobre vymiešame. Hotové cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech na biskupský chlebík a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 50 minút. Po upečení necháme koláč asi 10 minút vychladnúť, následne ho vyklopíme a potrieme glazúrou (zmiešaný džem s vodou), alebo ho polejeme čokoládovou polevou.