Kto by nepoznal klasický mrežovník, ktorý môžeme pripraviť z ktoréhokoľvek krehkého lineckého cesta. Naplniť ho môžeme lekvárom, orechmi, tvarohom, či jablkami. Ja osobne som však mrežovník moc nemusela, najmä tie lekvárové sa mi zdali príliš suché, ale tento som ochutnala u svojej svokry a bol vynikajúci. Cesto môžeme pripraviť i zo špaldovej múky. U klasických mrežovníkov sa cesto rozdelí na dve časti, v tomto recepte, ho však rozdelíme na tri časti, takže dávame aj lekvár, aj plnku z tvarohu a pudingu, čo robí mrežovník lahodnejším a šťavnatejším 🙂
Mrežovník s lekvárom a tvarohovo-pudingovou plnkou
Suroviny na cesto:
400 g hladká múka špeciál (alebo hladká špaldová múka),
100 g práškový cukor (práškový trstinový cukor),
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker,
2 PL mlieko,
1 PL um (rum),
štipka mletej škorice,
200 g maslo,
1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie,
1/2 balíka vanilkový cukor Dr.Oetker (Vanilkový cukor s jemnou chuťou a vôňou vanilky „Bourbon“ Dr.Oetker).
Suroviny na plnku:
lekvár podľa chuti,
500 ml mlieko,
2 PL kryštálový cukor/trstinový cukor,
1,5 balíka vanilkový puding Dr. Oetker,
500 g tvaroh.
Postup:
V miske vymiešame maslo s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme škoricu, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, a nakoniec pridáme rozšľahané vajcie, mlieko a rum. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 3 časti a dáme do chladničky (dve väčšie na plech a tá tretia časť môže byť menšia – tá bude na mriežku). Prvé cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 4-5 mm, preložíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Naň dáme plnku z tvarohu a pudingu. Na plnku dáme druhé cesto, ktoré tiež rozvaľkáme na hrúbku zhruba 4-5 mm. Cesto popicháme vidličkou a potrieme rozmiešaným lekvárom. Na vrch z tretieho cesta dáme mriežku, ktorú pripravíme tak, že rozvaľkané cesto (rozvaľkáme ho na hrubšie) pokrájame radielkom na úzke pásiky. Pásiky poukladáme na cesto s lekvárom uhlopriečne od seba asi na 1 – 1,5 cm. Druhý rad pásikov ukladáme krížom cez prvé, aby sme dostali pravidelné mriežky. Mriežky potrieme rozmiešaným vajcom a môžeme ešte posypať napr. posekanými orechmi (vlašské, mandle), ale nemusíme. Hotový koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180° – 190 °C zhruba 20 – 25 min.
Príprava plnky:
Z mlieka, cukru a vanilkového pudingu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu vmiešame tvaroh a všetko spolu dobre vymiešame.