Mravenisko torta

Mravenisko (christmastree, pol kopček…) je sladký tradičný koláč, ktorý je charakteristický pre Litvu, rovnako ako Poľskú kuchyňu okolité Sejny, Suwalki a Podlasie. Vyzerá ako kopec, alebo strom, avšak uprednostňovaným názvom v regióne Sejny je mravenisko, pretože cesto je posypané makom a hrozienkami pripomínajúcimi mravce.

Koláč sa vysmáža na oleji (presne tak isto ako u nás fánky), je vytvorený vo forme valca nepravidelných listov, poliaty medovým sirupom, posypaný orechmi, makom a hrozienkami. Listy sa môžu ukladať vertikálne (zvislo) i horizontálne (rovno).

Tortu pôvodne jedli na súdoch šľachty a biskupovia, ale neskôr bola populárna pre veľké rodinné oslavy: svadby, krstiny a rodinné stretnutia. V druhej polovici dvadsiateho storočia bol koláč v oblasti Sejny veľmi obľúbený, ale jeho forma a spôsob podávania prešli určitou transformáciou – torta je teraz menej sladká a v tejto podobe bola zapísaná v roku 2006 na zozname regionálnych výrobkov Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

Mravenisko torta

 

Suroviny na cesto:

400 g hladká pšeničná múka,

6 ks žĺtky,

200 g kyslá smotana (ja som použila 16% Pilos z Lidlu),

3 PL práškový cukor,

štipka soli,

2 PL um (rum).

Suroviny na medový sirup:

30 ml voda,

2 PL maslo,

1 PL cukor,

150 g med.

Na dohotovenie:

mak nemletý,

hrozienka (brusnice),

posekané orechy.

 

Postup:

Zo surovín vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku zhruba 1 mm, radielkom nakrájame kosoštvorce, trojuholníky, prípadne akékoľvek iné tvary (listy), ktoré budeme vrstviť a ukladať do tvaru mraveniska. Listy vysmážame na rozpálenom oleji z oboch strán, veľmi rýchlo ich vyťahujeme, nakoľko cesto je jemnulinké, tenké a rýchlo sa smažia. Do oleja v panvici môžeme pridať nakrájanú surovú mrkvu, ktorá saje pach z oleja. Vyprážané listy osušíme na papierovom obrúsku, ktorý vysaje prebytočný olej. Nakoniec ich ukladáme buď vertikálne, alebo horizontálne. Každú vrstvu pokropíme medovým sirupom a posypeme makom, posekanými orechmi a hrozienkami, prípadne brusnicami.

Príprava medového sirupu

Suroviny na sirup varíme na miernom ohni za stáleho miešania – suroviny sa rozpustia a varia sa pri nízkej teplote 7-10 minút. Medový sirup necháme mierne vychladnúť, ale nie úplne.

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.