Mravenisko (christmastree, pol kopček…) je sladký tradičný koláč, ktorý je charakteristický pre Litvu, rovnako ako Poľskú kuchyňu okolité Sejny, Suwalki a Podlasie. Vyzerá ako kopec, alebo strom, avšak uprednostňovaným názvom v regióne Sejny je mravenisko, pretože cesto je posypané makom a hrozienkami pripomínajúcimi mravce.
Koláč sa vysmáža na oleji (presne tak isto ako u nás fánky), je vytvorený vo forme valca nepravidelných listov, poliaty medovým sirupom, posypaný orechmi, makom a hrozienkami. Listy sa môžu ukladať vertikálne (zvislo) i horizontálne (rovno).
Tortu pôvodne jedli na súdoch šľachty a biskupovia, ale neskôr bola populárna pre veľké rodinné oslavy: svadby, krstiny a rodinné stretnutia. V druhej polovici dvadsiateho storočia bol koláč v oblasti Sejny veľmi obľúbený, ale jeho forma a spôsob podávania prešli určitou transformáciou – torta je teraz menej sladká a v tejto podobe bola zapísaná v roku 2006 na zozname regionálnych výrobkov Ministerstva poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.
Mravenisko torta
Suroviny na cesto:
400 g hladká pšeničná múka,
6 ks žĺtky,
200 g kyslá smotana (ja som použila 16% Pilos z Lidlu),
3 PL práškový cukor,
štipka soli,
2 PL um (rum).
Suroviny na medový sirup:
30 ml voda,
2 PL maslo,
1 PL cukor,
150 g med.
Na dohotovenie:
mak nemletý,
hrozienka (brusnice),
posekané orechy.
Postup:
Zo surovín vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré necháme 30 minút odpočinúť. Potom cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku zhruba 1 mm, radielkom nakrájame kosoštvorce, trojuholníky, prípadne akékoľvek iné tvary (listy), ktoré budeme vrstviť a ukladať do tvaru mraveniska. Listy vysmážame na rozpálenom oleji z oboch strán, veľmi rýchlo ich vyťahujeme, nakoľko cesto je jemnulinké, tenké a rýchlo sa smažia. Do oleja v panvici môžeme pridať nakrájanú surovú mrkvu, ktorá saje pach z oleja. Vyprážané listy osušíme na papierovom obrúsku, ktorý vysaje prebytočný olej. Nakoniec ich ukladáme buď vertikálne, alebo horizontálne. Každú vrstvu pokropíme medovým sirupom a posypeme makom, posekanými orechmi a hrozienkami, prípadne brusnicami.
Príprava medového sirupu
Suroviny na sirup varíme na miernom ohni za stáleho miešania – suroviny sa rozpustia a varia sa pri nízkej teplote 7-10 minút. Medový sirup necháme mierne vychladnúť, ale nie úplne.
Sú super ?