Domáci sirup je chutnejší a zdravší, ako ten z obchodu. Výroba domácich sirupov sa u nás stáva hitom, ich prípravu zvládne naozaj každý, stačí si už len vybrať – medovkový, mätový či osviežujúci bazový sirup. Recept na bazový sirup som už pridala, teraz pridávam recept na domáci medovkový a domáci mätový sirup.
Medovkový – Mätový sirup
Suroviny na mätový sirup:
väčší zväzok mäty (20 stoniek čerstvej mäty),
šťava z 1,5 citróna (môžeme pridať aj kyselinu citrónovú,ale nemusíme),
2 kg kryštálový cukor,
2 l voda.
Postup:
Do prevarenej vody môžeme pridať trošku kyseliny citrónovej, rozmiešame, potom namočíme umyté mätové lístky, pridáme citrónovú šťavu a necháme 24 hodín lúhovať. Potom celú zmes precedíme cez gázu, alebo plienku, následne pridáme cukor a prihrievame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Necháme prejsť varom a horúci sirup nalievame do fliaš. Skladujeme v chladničke, v pivnici, alebo inom chladnom mieste.
Suroviny na medovkový sirup:
väčší zväzok mädovky (25 stoniek medovky lekárskej),
2,5 kg kryštálový cukor,
3 citróny (môžeme pridať aj kyselinu citrónovú, ale nemusíme),
3 l voda.
Postup:
Do prevarenej vody môžeme pridať trošku kyseliny citrónovej, rozmiešame, pridáme medovku a dobre umyté na kolieska nakrájané citróny, necháme 24 hodín lúhovať. Potom celú zmes precedíme cez gázu, alebo plienku, následne pridáme cukor a prihrievame na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Necháme prejsť varom a horúci sirup nalievame do fliaš. Skladujeme v chladničke, v pivnici, alebo inom chladnom mieste.