Síce teraz idú väčšinou recepty s dobrotami zo zeleniny, ale ja som dostala chuť a tentokrát som si pripravila takéto vynikajúce tradičné mäsové guľky v zemiakovom ceste na kyslej kapuste s mletým mäsom a so slaninou.
Mäsové guľky v zemiakovom ceste s kyslou kapustou
Suroviny:
250 g mleté mäso (alebo údené mäso),
500 g kyslá kapusta,
2 ks cibuľa,
500 g zemiaky,
150 g hrubá múka,
1 vajce,
100 g slanina,
soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca.
Postup:
Uvaríme si zemiaky v osolenej vode a necháme vychladnúť. V druhom hrnci si uvaríme umytú kyslú kapustu, s bobkovým listom, čiernym korením a mletou rascou. Nakoniec to zaprášime trochou múky a podusíme. Mleté mäso speníme na jednej cibuľke – na drobno nakrájanej. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením, premiešame a zo zmesi urobíme guľky. Potom si urobíme cesto z nastrúhaných zemiakov, vajíčka, múky a soli. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého urobíme šulec, a ten nakrájame na malé kúsky. Každý kúsok roztlačíme na placku a do vnútra zabalíme mäsovú guľku. Potom si na drobno nakrájame slaninu aj cibuľu. Guľky uvaríme vo vriacej osolenej vode za občasného miešania. Na troške masti alebo oleja osmažíme slaninku aj cibuľu. Uvarené mäsové guľky vyberieme do sitka a necháme odkvapkať. Mäsové guľky podávame s kyslou kapustou, posypané opraženou slaninkou a cibuľkou.