Pre milovníkov šťavnatých ovocných rezov z piškótového cesta,
ktoré nie sú ani sladké, ani kyslé, sú skrátka akurát 🙂 ,
pridávam tento recept na vynikajúce šťavnaté marhuľovo-ananásové trojuholníky s citrónovou príchuťou.
Marhuľovo-ananásové trojuholníky
Suroviny na piškótové cesto:
6 ks vajcia,
120 g práškový cukor,
120 g polohrubá múka,
1 ks vanilkový cukor,
20 ml voda,
postrúhaná citrónová kôra z pol citróna.
Suroviny na vanilkový krém:
200 ml mlieko,
25 g Zlatý klas Dr. Oetker,
1/2 balíka vanilkový cukor,
150 g maslo,
60 g kryštálový cukor,
20 ml um (rum),
1 ks žĺtok,
citrónová aróma, alebo citrónový sirup.
Suroviny na maruhuľovo-ananásovú náplň:
250 g ananásový kompót bez nálevu,
100 ml šťava z kompótu,
100 g marhuľový džem,
citrónová šťava z 1/2 citróna.
Suroviny na dohotovenie:
200 g biela čokoláda,
40 g cera,
tmavá čokoláda, ozdoby, transfer fólia…….
Postup:
Bielky oddelíme od žĺtkov. V jednej miske vymiešame bielky s 2/3-inami kryštálového cukru – vyšľaháme na tuhý sneh. V druhej miske vymiešame žĺtky s 1/3-inou kryštálového cukru a s vanilkovým cukrom a následne pridáme vodu. Obidve peny spolu zľahka spojíme, pridáme preosiatu múku s citrónovou kôrou. Cesto rozdelíme na 2 polovice a rozotrieme na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 7-10 minút. Po vychladnutí rozotrieme na spodný plát vanilkový krém s príchuťou citróna, naň nanesieme ananásovo-marhuľovú zmes, položíme vrchný plát a dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 3 hodiny. Nakoniec vrch polejeme bielou čokoládou a dozdobíme podľa fantázie (strúhaná čokoláda, pofrkať tmavou čokoládou, prípadne použijeme pripravené ozdoby z natemperovanej čokolády, alebo môžeme použiť i transfer fóliu….).
Príprava vanilkového krému: Z mlieka, kryštálového a vanilkové cukru, žĺtka a krémového prášku uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu pridáme rum a zašľaháme zmäknuté maslo. Do vyšľahaného krému pridáme citrónovú arómu, alebo citrónový sirup.
Príprava marhuľovo-ananásovej náplne: Ananásový kompót rozmixujeme – pridáme šťavu z kompótu a marhuľový džem. Varíme, kým nevznikne kašovitá hmota neroztekavej konzistencie, ktorú nakoniec dochutíme citrónovou šťavou.
Príprava čokolády: Vo vodnom kúpeli rozpustíme ceru s čokoládou.