Opäť tu máme niečo rýchle a veľmi chutné. Mnohé gazdinky obľubujú koláče, ktorých príprava nezaberie mnoho času, taktiež nie sú náročné na suroviny a najlepšie je, keď všetky suroviny sa zmiešajú v jednej miske 🙂 Táto bábovka bez váženia, plná maku, je vynikajúci dezert ku kávičke alebo k čaji a je veľmi obľúbená pre priaznivcov maku.
Vynikajúca hrnčeková maková bábovka s kandizovaným ovocím a ganache polevou
Suroviny (hrnček = 250 ml):
3 hrnčeky polohrubá múka,
2 hrnčeky práškový cukor,
1 hrnček mletý mak,
1/2 hrnčeka kandizované ovocie,
1 hrnček mlieko,
1 hrnček olej,
1 kypriaci prášok do pečiva,
4 vajcia,
maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy.
Suroviny na ganache polevu:
200 g čokoláda,
150 ml smotana na šľahanie 33 %.
Postup:
V miske vymiešame vajcia s cukrom do peny, pridáme olej, mlieko a premiešame. Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, mak, kandizované ovocie a všetko dobre vymiešame ručným mixérom. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175° – 180 °C zhruba 55 až 60 min. Ak by pri pečení vrch bol príliš tmavý a cesto vo vnútri ešte nedopečené, prikryjeme vrch bábovky alobalom a pečieme ďalej. Upečenú bábovku necháme vychladnúť, vyklopíme a polejeme ganache polevou.
Príprava ganache polevy: Smotanu na šľahanie tesne pred bodom varenia odstavíme, pridáme čokoládu a premiešame.