Mafiny s karamelkami zo špaldovej múky sú neodolateľné sladké dobroty, ktoré zaručene zlepšia náladu každému, kto ich ochutná. Nielenže bleskovo zmiznú z taniera, ale určite sa stanú vaším stálym obľúbeným dezertom.
Mafiny s karamelkami zo špaldovej múky
Suroviny na 12 kusov:
125 g mliečna, alebo biela čokoláda
10 mäkkých bonbónov (asi 120 g + na ozdobu),
150 g kryštálový/trstinový cukor,
štipka soli,
1 balíček vanilkový cukor,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva,
150 g hladká špaldová múka,
50 g špaldová celozrnná múka,
6 PL olej,
2 PL biely jogurt,
2 vajcia,
2 PL rum (um).
Postup:
Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami dostatočnej veľkosti, rúru vyhrejeme na 180 °C. Čokoládu rozpustíme v horúcom vodnom kúpeli a bonbóny nakrájame na kúsky. V miske vyšľaháme vanilkový cukor, kryštálový cukor, soľ, olej a jogurt pomocou ručného šľahača do penista. Pomaly po troškách vmiešame roztopenú čokoládu, vajcia a rum. Nakoniec pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, premiešame a dve tretiny cesta rozdelíme do košíkov. Zvyšné cesto zmiešame s kúskami karamelových bonbónov. Košíčky doplníme o karamelovú zmes a upečieme do zlatohneda. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 30 minút. Vychladnuté mafiny dozdobíme kúskom bonbónu a podávame ku káve.