Keďže receptov na trvanlivé pečivo nie je nikdy dosť, pridávam ďaľší, na Vianočné i Veľkonočné pečenie, teda tieto vynikajúce
linecké banánky zo Zlatých klasov,
s lahodnou pudingovou chuťou, s nádhernou žltou farbou, ktoré sa rozplývajú na jazyku.
Suroviny na cesto:
650 g hladká múka,
500 g maslo,
250 g práškový cukor,
5 ks Zlatý klas,
1 vajce,
1 kypriaci prášok do pečiva.
Na zlepovanie: lekvár
Suroviny na polevu:
80 g čokoláda na varenie
80 g cera
Postup:
Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočinúť v chlade min. 2 hodiny, najlepšie cez noc. Potom cesto znovu popracujeme. Cesto vytlačujeme cez mäsový strojček – mašinku, nakrájame na potrebnú dĺžku, najlepšie sú menšie zhruba 4 – 5 cm. (Dobré je, keď nám má kto pomôcť točiť s mašinkou, môžeme tak oboma rukami ukladať dlhšie kusy, ktoré pomocou papierika dlhého 4-5 cm, nakrájame na rovnakú dĺžku. Mne pomáha moja 5-ročná dcéra, takže to zvládne každý 🙂 Taktiež môžeme namiesto mašinky použiť zdobičku). Hotové banánky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 7 až 9 minút. Hotové vychladnuté banánky zlepujeme lekvárom a pofrkáme čokoládovou polevou, alebo konce namočíme do čokoládovej polevy.