Výborné a jemné linecké pečivo nesmie chýbať na žiadnom Štedrovečernom stole, ani na Veľkú noc. Linecké koláčiky patria medzi trvanlivé pečivo, ktoré taktiež môžeme pripraviť kedykoľvek v roku ku káve, alebo k čaju.
Linecké pečivo
Suroviny:
750 g hladká múka,
250 g práškový cukor,
2 ks maslo 250 g,
3 žĺtky,
1 celé vajce,
1 vanilkový cukor.
Na zlepovanie: lekvár.
Na ozdobenie: práškový cukor, čokoláda…
Postup:
Múku preosejeme s práškovým cukrom, spracujeme s vychladnutým, na kocky nakrájaným maslom. Postupne pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie, alebo mikroténového sáčku a dáme na 2 hodiny do chladničky. Cesto môže v chladničke odpočívať aj cez noc. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske zhruba na 5 mm, povykrajujeme a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 8 až 10 minút. Vychladnuté pečivo zlepujeme lekvárom a zdobíme podľa fantázie.
Cesto akurát zarobené, odpočíva v chladničke 🙂 a rovno dvojitá dávka, pretože tieto linecké sú naozaj fantastické