Kváskové pletenky

Keďže pečivo z obchodu už dávno nie je to, čo bývalo, tieto

domáce kváskové pletenky

sú ozajstnou pochúťkou, ktorú si môže pripraviť každý  a to z kvalitných a čerstvých surovín. Pletenky môžeme posypať hrubozrnnou soľou, celou rascou, prípadne semienkami (ľanové, sezamové…).

kváskové pletenky fotopostup

Suroviny na kvások:

1 – 2 PL materského kvásku, (z namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),

100 g pšeničnej múky,

110 – 120 ml vlažnej vody,

Suroviny na pletenky:

500 g hladkej múky,

15 g himalájskej soli,

2 PL olivového oleja,

150 g kvásku,

250-300 g mlieka  – pridávať postupne – množstvo podľa kvality múky.

1 vajce na potieranie

ľanové semená, celá rasca, hrubozrnná himalájska soľ na posypanie.

 

Postup:

V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvaseniu a namnoženiu kvásku je v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberiem 1-2 PL a odložíme do chladničky na ďaľšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 150 g kvásku, ktorý použijeme pre pečenie kváskového pečiva.

Do misky si dáme múku, soľ a olej. Suroviny premiešame, potom pridám kvások a mlieko. Miesime robotom na 1. rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minúť. Vznikne tuhé a nelepivé cesto, ktoré necháme kysnúť 2 až 3 hodiny pri izbovej teplote prikryté igelitom, aby cesto neoschlo. Vykysnuté cesto rozdelíme na šesť častí. Každú jednu poprekladáme a vytvarujeme také hrubšie „válčeky“- viď fotografia, ktoré necháme ešte 10 až 15 minút odpočinúť pod potravinovou fóliou. Potom rozrežeme na tri časti a zapletieme. Pletenky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme kysnúť 1 až 2 hodiny podľa teploty v miestnosti  (urobíme si “prstový test”, jamka by sa mala pomaly vracať). Keď je pečivo nakysnuté, potrieme ho rozšľahaným vajcom, posypeme semenami, rascou, prípadne soľou a dáme piecť. Pečieme zhruba 15 až 18 minút pri teplote 220 ° C so zaparením a dopekáme pri teplote 180 °C ešte zhruba 7 až 10 minút. Upečené pletenky postriekame vodou, prikryjeme utierkou a necháme pomaly vychladnúť na mriežke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.