Niet nad domáce pečivo. Keďže veľmi často pečiem chlieb i pečivo z kvásku, rozhodla som sa upiecť tieto výborné a mäkučké kváskové rohlíky s lahodnou maslovou chuťou, posypané chia semienkami.
Čo potrebujeme na maslové rohlíky?
Suroviny na kvások:
- 1 – 2 PL materského kvásku, (namnoženého a odloženého z posledného pečenia chleba),
- 250 g hladkej pšeničnej múky,
- 250 ml vlažnej vody,
Suroviny na rožky:
- 1 kg polohrubá múka,
- 2 PL trstinový cukor,
- 1 – 2 ČL himalájska soľ,
- 500 g kvásku,
- 7 PL olivový olej,
- 550 – 600 ml mlieko (pridávať postupne – množstvo podľa kvality múky),
- 250 g mäkké maslo na potretie,
- vajce na potretie,
- chia semienka na posypanie
Postup:
V miske si zmiešame suroviny na kvások a necháme rozkvasiť 10 až 12 hodín. Viac o rozkvasení a namnožení kvásku sa dozviete v kategórii ražný kvások. Z kvásku si odoberieme 1 – 2 PL a odložíme ho do chladničky na ďalšie pečenie. Malo by nám zostať zhruba 500 g kvásku, ktoré použijeme pre pečenie rožkov.
Do misky si dáme múku, cukor, soľ, olej, kvások a mlieko. Miesime robotom na prvej rýchlosti zhruba 3 minúty, potom zvýšime stupeň na druhú rýchlosť a miesime ešte 7 minút.
Následne si ruky potrieme olejom, cesto ešte poprekladáme a vložíme do naolejovanej misky, kde ho necháme kysnúť 2 hodiny prikryté igelitom, aby neoschlo. V tomto intervale ho 3 × poprekladáme, vždy po 30 minútach. Po dvoch hodinách cesto rozdelíme na osem častí, každú rozkrájame na 6 trojuholníkov, ktoré potrieme zmäknutým maslom a vyformujeme z neho rožky.
Rožky tvarujeme tak, že trojuholník stočíme od širšej časti k užšej a konce zatočíme. Hotové rohlíky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Nakysnuté rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme chia semienkami a dáme piecť.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C do zlata.
Extra panenský olivový olej 750 ml
Vyskúšajte vysokokvalitný extra panenský olivový olej s intenzívnou chuťou a jemnou arómou. Lisovaný je za studena z kalábrijských BIO olív výlučne mechanickými prostriedkami.
Viac informácií
Dobrý deň, som uplna zaciatocnicka, môžete mi napísať ako dlho sa rožky pečú, aspoň orientačne. Dakujem
Dobrý deň Alenka, rožky sa pečú zhruba 15 až 20 minút do zlatista.