Tieto jemne krehunké kokosové rohlíčky zo smotany nesmú na vianočnom stole chýbať 🙂 Kokosovo smotanové rožky patria medzi trvanlivé vianočné pečivo a keďže nie sú ničím plnené, nemusia sa skladovať v chladničke. Pri pečení nádherne rozvoniavali po celom dome 🙂
Suroviny
450 g polohrubá múka,
100 g strúhaný kokos,
250 g masla,
1 žĺtko,
100 g práškový cukor
250 ml smotana na šľahanie 33 %
1/4 ČL prášok do pečiva
vanilkový cukor 20 g
NA DOZDOBENIE:
práškový cukor na obaľovanie
100 g čokoláda na varenie
40 g cera
Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke 2 hod.Cesto vtláčame do formičiek, alebo ak nemáme formičky, z cesta vytvarujeme rukou menšie rohlíčky, ktoré naukladáme na plech (ak sú rožky tvarované rukou, dáme na plech papier na pečenie) a pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 minút. Ak rožky vtláčame do formičiek, formičky nemusíme vymastiť tukom ani vysypať múkou, nakoľko cesto obsahuje dosť masla a hmota sa na formičky nelepila.
Po upečení ešte horúce rožky vyklopíme z formičiek, obalíme v preosiatom práškovom cukre a necháme vychladnúť. Po vychladnutí konce rožkov namočíme do čokoládovej polevy (čokoládu s cerou rozpustíme vo vodnom kúpeli).
Z dávky mi vyšlo viac ako 100 kusov rožkov.