Veľmi chutné a šťavnaté máčané kokosové rezy na Vianoce nesmú chýbať. Preto pridávam tento recept, ktorý mám od svojej babky a každý rok ho pečie i moja mama. Takže u nás je to tradičný vianočný dezert, ktorý poznám z detstva, ešte pod názvom medové do kokosu. Avšak mnohí z vás ho poznajú ako kokosové ježe.
Šťavnaté kokosové ježe
Suroviny na cesto:
- 420 g hladká múka špeciál, alebo špaldová hladká múka,
- 1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
- 200 ml mlieko,
- 2 vajcia,
- 50 g maslo,
- 300 g práškový cukor,
- 4 PL med.
Suroviny na polevu:
- 250 g práškový cukor,
- 250 g maslo,
- 4 PL um (rum),
- 4 PL mlieko,
- 4 PL kakao,
- strúhaný kokos na obaľovanie.
Postup:
V miske vymiešame vajcia s práškovým cukrom do peny, následne pridáme zmäknuté maslo a všetko spolu vymiešame do hladka.
Potom pridáme med, mlieko, preosiatu hladkú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko spolu dobre vymiešame.
Hotové cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25-30 minút.
Hotový korpus necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus nakrájame na kocky, obdĺžniky…., namočíme do polevy (vo vodnom kúpeli – nad parou, vymiešame všetky suroviny na polevu) a ihneď obalíme v kokosovej múčke.