Kto má rád sladkosti s ovocím, môže si pripraviť z akéhokoľvek ovocia tento vynikajúci, nenáročný a osviežujúci zákusok so šľahačkou a želatínou. Ja som sa rozhodla pre kivi, ktoré obsahuje množstvo antioxidantov a fytolátok, taktiež obsahuje dvakrát viac vitamínu C ako pomaranče.
Osviežujúci kivi zákusok so šľahačkou a želatínou
Suroviny na cesto:
3 ks vajcia,
1 hrnček kryštálový/trstinový cukor,
2 hrnčeky polohrubá múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
1 vanilkový cukor,
150 ml olej,
200 ml vlažná voda.
Suroviny na plnku:
500 ml kyslá pochúťková smotana,
2 ks vanilkový cukor,
500 ml smotana na šľahanie 33 %,
1 stužovač šľahačky Dr.Oetker,
1 kg kivi.
Suroviny na želatinu:
500 ml voda,
1 Zlatý klas,
120 g kryštálový/trstinový cukor,
1,5 balíka prášok džús Kiwi (Pima).
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vymiešame s vanilkovým a kryštálovým (trstinovým) cukrom do peny. Pridáme olej, vlažnú vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec vareškou zapracujeme tuhý sneh. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 30 až 35 minút. Na vychladnutý koláč nanesieme plnku, naukladáme na koliečka nakrájané ovocie kivi a rozotrieme želatinu.
Príprava plnky: Smotany na šľahanie vyšľaháme so stužovačom. V druhej miske vymiešame kyslé smotany s vanilkovými cukrami a pridáme šľahačku. Zľahka premiešame a rozotrieme na vychladnutý koláč. Na vrch naukladáme kivi a vložíme na chvíľu do chladničky, aby plnka ztuhla.
Príprava želatíny: Zlatý klas zmiešame s práškom džús Pima a s cukrom. Dáme do hrnca s vodou a uvaríme želatínu do sklovita za stáleho miešania. Hotovú želatínu necháme mierne vychladnúť a vlažnú pomaly rozotrieme po celom koláči. Dáme stuhnúť do chladničky. Na druhý deň nakrájame na kocky, alebo rezy.