Vynikajúce vianočné kávové rezy s orechovo-kávovým korpusom, s lahodným vanilkovo-kávovým krémom, poliate čokoládovou polevou robievam obvykle na Vianoce, ale veľmi často i len tak ku kávičke 🙂
Kávové rezy
Suroviny na korpus:
10 PL horúca čierna káva (uvarená 2 dcl silná čierna káva, do korpusu dáme 10 PL aj so sósom),
150 g mleté vlašské orechy,
300 g práškový cukor,
4 ks vajcia,
200 g hrubá múka,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva.
Suroviny na vanilkovo-kávový krém:
250 g maslo,
250 g práškový cukor,
400 ml mlieko,
1 ks vanilkový cukor,
1 ks Zlatý klas,
3-4 ČL suchá čierna káva (kávu dáme podľa chuti).
Suroviny na čokoládovú polevu:
100 g čokoláda na varenie,
100 g cera.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. V miske vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, postupne pridáme 10 PL horúcej čiernej kávy aj so sósom, ďalej pridáme mleté vlašské orechy, hrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva a všetko spolu dobre vymiešame ručným mixérom. Nakoniec vareškou zapracujeme vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 20-25 minút. Na vychladnutý korpus nanesieme vanilkovo-kávový krém a dáme stuhnúť do chladničky minimálne na 4 hodiny. Keď máme krém stuhnutý, vrch polejeme čokoládovou polevou (rozpustená cera s čokoládou na varenie vo vodnom kúpeli).
Príprava vanilkovo-kávového krému: Z mlieka, vanilkového cukru a Zlatého klasu si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. V miske vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom, následne pridáme vychladnutý puding a vymiešame do hladka. Do krému nakoniec pridáme suchú zrnkovú kávu a opäť vymiešame.
Wow, no co moze byt lepsie ako kavove rezy pre taku zavislacku na kave ako ja…