Orechovo-kávové laskonky
z orechového snehu a karamelovo-kávovej plnky
Suroviny na orechový sneh:
300 g jemný kryštálový cukor,
100 g práškový cukor,
6 ks bielky,
2 PL polohrubá múka,
160 g mleté vlašské orechy.
Suroviny na karamelovo-kávovú plnku:
200 g práškový cukor,
50 ml uvarená mletá zrnková káva,
50 ml mlieko,
20 g hladká múka,
250 g maslo,
1 vanilkový cukor.
Suroviny na čokoládovú polevu:
40 g čokoláda na varenie,
20 g cera.
Postup:
Nad parou vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom do peny. Odstavíme a po miernom vychladnutí zamiešame práškový cukor, mleté vlašské orechy a polohrubú múku. Plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou formy na laskonky vytvoríme laskonky (veľkou lyžicou nanesieme do otvorov sneh a uhľadíme). Formu odstránime a dáme sušiť do vopred vyhriatej rúry. Sušíme pri teplote 100 °C zhruba 30 minút. Laskonky necháme vychladnúť. Vychladnuté naplníme pomocou cukrárenského vrecka karamelovo-kávovou plnkou a vrch pofrkáme čokoládovou polevou (pofrkáme ešte pred zlepením).
Príprava karamelovo-kávovej plnky: Štyri polievkové lyžice, ktoré odoberieme z 200 g práškového cukru – skaramelizujeme. Potom pridáme 50 ml vylúhovanej a precedenej zrnkovej kávy, hladkú múku rozmiešanú v mlieku a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť za občasného miešania pri izbovej teplote. Medzitým si vymiešame ručným šľahačom maslo so zvyšným práškovým cukrom, spolu s vanilkovým cukrom a po častiach pridávame vychladnutú kašu. Všetko spolu dobre vyšľaháme na hladký krém.