Cukrárska klasika:
Karamelové veterníky
Suroviny na odpaľované cesto:
300 g hladká múka,
500 ml voda,
250 g maslo,
štipka soli,
4 PL práškový cukor,
8 ks celé vajcia.
500 ml mlieko,
300 g kryštálový cukor,
2 ks Zlatý klas,
1 vyšľahaná šľahačka 200 až 250 ml, alebo zhruba 200-250 g maslo- pridávame postupne podľa hustoty krému.
Suroviny na šľahačku:
200 – 250 ml šľahačka,
1 ks vanilkový cukor.
Suroviny na karamelovú polevu:
100 g kryštálový cukor,
cca 100 ml mlieko – prilievame postupne,
práškový cukor – nemusí byť.
Postup:
Do hrnca dáme zovrieť vodu, pridáme soľ, práškový cukor a maslo a necháme rozpustiť. Potom pridáme múku a na miernom ohni miešame zhruba 3 minúty, pokiaľ sa nebude cesto odlepovať od hrnca. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi prišľahávame vajcia vždy po jednom. Hotovou zmesou naplníme cukrárenské vrecúško s hviezdičkovou špičkou a striekame na vymastený plech veterníky. Pred pečením veterníky pokropíme trochou vody. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 15 minút, potom stíšime na 170 °C a dopekáme ešte 10 až 15 minút. Rúru v žiadnom prípade počas pečenia neotvárame, aby veterníky nespľasli. Hotové vychladnuté veterníky prerežeme na dve polovice a plníme cukrárenským vrecúškom opäť s hviezdičkovou špičkou karamelovým krémom, na krém nastriekame vyšľahanú rastlinnú šľahačku a na vrch veterníkov dáme karamelovú polevu.
Príprava karamelového krému: V miske si vymiešame 150 ml mlieka so zlatými klasmi. Z kryštálového cukru upálime karamel, pridáme zvyšné mlieko – 350 ml a privedieme do varu. Následne pridáme zlaté klasy a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť pri izbovej teplote za občasného miešania. Do vychladnutého pudingu prišľaháme 1 vyšľahanú smotanu na šľahanie, alebo namiesto šľahačky pridáme maslo vyšľahané do peny – pridávame postupne, záleží od hustoty krému.
Príprava karamelovej polevy: 100 g kryštálového cukru upálime na karamel, postupne pridávame mlieko na požadovanú hustotu. Do vychladnutého karamelového mlieka môžeme pridať práškový cukor.