Vynikajúca a jednoduchá torta či už k narodeninám, k Valentínovi, alebo na inú príležitosť s orechovými korpusmi a karamelovou plnkou, ozdobená chrumkavými sušienkami pokrytými čokoládou. Korpusy môžeme piecť o priemere 24 – 26 cm, podľa toho, či chceme tortu nižšiu, alebo vyššiu.
Orechovo-karamelová torta
Suroviny na 1 korpus (priemer 24 cm):
3 ks vajcia,
štipka soli,
3 PL polohrubá múka,
3 PL mleté vlašské orechy,
3 PL práškový cukor,
1,5 PL olej,
1 ČL vanilkový cukor,
1 ČL kypriaci prášok do pečiva.
Suroviny na karamelovú plnku:
sladené kondenzované mlieko Salko Karamel,
420 g maslo,
2 PL mleté vlašské orechy.
Suroviny na čokoládovú polevu:
100 g čokoláda na varenie,
80 g cera,
Na dozdobenie:
chrumkavé sušienky pokryté čokoládou dr.Gerard.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielok. V miske vymiešame bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Postupne pridáme žĺtky, cukor, múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva, olej a všetko dobre vymiešame. Nakoniec primiešame orechy. Hotové cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 10-15 minút. Takto upečieme 3 korpusy. Hotové korpusy potrieme karamelovou plnkou, polejeme čokoládovou polevou (vo vodnom kúpeli rozpustená čokoláda s cerou). Boky a vrch torty dozdobíme podľa fantázie chrumkavými sušienkami pokrytými čokoládou.
Príprava karamelovo-orechovej plnky: Salko Karamelo vymiešame s maslom a primiešame orechy podľa chuti.