Kapustníky

Mám rada všetky druhy pečiva, koláčov a dezertov, ale ako som už viackrát písala, kysnuté koláče milujem zo všetkého najviac 🙂 Veď i tradičnými slovenskými múčnikmi sú koláče z kysnutého cesta, alebo buchty plnené lekvárom, makom, orechmi alebo tvarohom. Na Vianoce sa pripravuje Štedrák, na koniec Fašiangov šišky s lekvárom, zo Záhoria sa rozšíril zaujímavý Skalický trdelník, ale ako záhryz k pivu, či vínu sú obľúbené slané koláče oškvarkové, alebo zemiakové pagáče a kapustníky. Preto pridávam tento recept na kapustníky, čiže kysnuté koláčiky s kyslou kapustou.

Domáce kapustníky

Suroviny na cesto:

1 kg polohrubá múka,

3 vajcia,

1 ČL soľ,

42 g droždie,

500 ml mlieko,

1 ČL kryštálový cukor,

200 ml olej.

Suroviny na plnku:

1 kg kyslá kapusta,

v recepte je slanina a klobása, ale kľudne môžeme použiť údené mäso, oškvarky…

olej, alebo masť,

1 cibuľa,

na dochutenie: soľ, korenie, celá rasca.

Na dohotovenie:

1-2 vajce na potieranie.

 

Postup:

Urobíme si kvások z 1 ČL kryštálového cukru, 2 dcl mlieka a droždia. Mlieko odoberieme zo surovín na cesto. V mise zmiešame múku, soľ, vajcia. Pridáme zvyšné mlieko, olej a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky). Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť zhruba 60 minút na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát o hrúbke 4-5 mm a povykrajujeme kolieska. Do stredu kolieska dáme plnku z kapusty, preložíme a kraje pritlačíme vidličkou. Vytvarovať si môžeme aj batôžky. Hotové kapustíky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme zhruba 10 až 15 minút podkysnúť. Následne ich potrieme vajíčkom a pečieme pri teplote 200 °C zhruba 25 minút do zlatista.

Príprava plnky z kapusty: Na masti, alebo oleji speníme cibuľu, pridáme slaninu, klobásu, alebo mäso a orestujeme. Potom pridáme odkvapkanú kyslú kapustu a zhruba 15 minút podusíme. Necháme vychladnúť a môžeme plniť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.