Lahodný jahodový zákusok s jemnou piškótou, šťavnatou jahodovou plnkou a so šľahačkou je osviežujúcim dezertom v každom počasí. V lete ho môžeme pripraviť z čerstvých jahôd, v zime z kompótu. Ja som mala zmrazené jahody z letného samozberu, tak som použila tie 🙂
Suroviny:
NA CESTO:
8 vajec,
8 PL práškového cukru,
8 PL polohrubej múky,
½ prášku do pečiva,
štipka soli,
trocha oleja.
NA PLNKU:
1 kg jahôd,
100 ml jahodového sirupu,
jahodový čaj mierne osladený (med, trstinový cukor…),
3 zlaté klasy,
3 PL kryštálového/trstinového cukru (cukor si regulujte podľa svojej chuti),
2 vanilkové cukre Dr.Oetker.
NA OZDOBU:
500 ml smotany na šľahanie 33 %
2 stužovače šľahačky Dr.Oetker
1 PL práškového cukru (možno vynechať)
Postup:
Z bielkov a štipki soli vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme žĺtka s práškovým cukrom po 1 žĺtku a 1 PL práškového cukru. Keď je to vyšľahané na penu, pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva. Nakoniec ešte pridáme trochu oleja a všetko spolu vyšľaháme. Dáme na vymastený a múkou vysypaný plech, ja som použila papier na pečenie. Aby sa papier na plechu nešmýkal, keď lejeme cesto, potrieme plech vodou a papier sa naň prilepí. Pečieme pri teplote 180 °C zhruba 20 minút. Piškótu necháme vychladnúť.
Medzitým si urobíme plnku. Jahody popučíme pučítkom na zemiaky, nemixujeme, aby zostali kúsky jahôd. K vode, ktorá zostala po rozmrazení jahôd, pridáme 100 ml jahodového sirupu a vychladnutého jahodového čaju mierne osladeného akýmkoľvek sladidlom (ak použijeme kompót, dáme aj vodu z kompótu), aby celkové množstvo tekutiny bolo 850 ml. K popučeným jahodám a tekutine pridáme zlaté klasy, vanilkový cukor a kryštálový cukor, rozmiešame a uvaríme hustú kašu. Kašu necháme vychladnúť za občasného miešania. Vychladnutú kašu natrieme na piškótu a odložíme do chladničky dobre schladiť. Nakoniec nanesieme šľahačku a po stuhnutí nakrájame na rezy (kocky) a dozdobíme jahodami.