Jahodový koláč po rusky je z tuhého cesta a môže sa pripraviť z akéhokoľvek ovocia. Múku môžeme použiť polohrubú, prípadne si múky nakombinovať. Ja som dala do cesta pohrubú i špaldovú celozrnnú hladkú múku.
Suroviny:
350 g polohrubej múky,
50 g celozrnnej špaldovej múky,
200 g maslo,
250 g biely jogurt,
100 g trstinového cukru,
1 vanilkový cukor,
štipka soli,
1/2 balíčku kypriaceho prášku do pečiva,
Na Plnku:
800 – 900 g jahôd (prípadne iného ovocia),
3-4 PL trstinového cukru (kryštáloveho cukru),
práškový cukor na posypanie.
Postup:
V miske vymiešame maslo s trstinovým cukrom a vanilkovým cukrom. Keď to máme vymiešané do peny, postupne pridáme múku zmiešanú so štipkou soli a práškom do pečiva. Nakoniec ešte pridáme biely jogurt a vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm a nakrájame dlhé rovnaké pásy široké zhruba 9 cm. Na každý plát cesta poukladáme jahody, ktoré buď posypeme trstinovým cukrom priamo na pláte, alebo ešte pred ukladaním zmiešame cukor s jahodami v miske a dobre premiešame. Jahody do cesta zabalíme ako je na fotografii a vytvoríme takých dlhých „hadov“. Následne ich opatrne premiestnime do okrúhlej formy na pečenie, vystlanej papierom na pečenie, stočíme do kolesa, dobre k sebe popritláčame, aby sa cesto pri pečení zlepilo a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C zhruba 30 – 40 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme jahodami.