Jahodové tiramisu je obľúbený taliansky nepečený dezert, pripravený z cukrárskych piškót, mascarpone, čerstvých jahôd a mandľového likéru. Mandľový likér sa najčastejšie používa Amaretto likér – taliansky ovocný likér, ktorý má nádhernú jantárovú farbu, príjemnú trpkosladkú chuť s mandlovou vôňou.
Jahodové tiramisu
Suroviny:
500 g mascarpone,
400 g čerstvé jahody,
100 ml amaretto likér,
šálka presso kávy,
80 g kryštálový cukor,
1 ks vanilkový cukor,
2 vajcia,
30-40 ks dlhé cukrárske piškóty,
jahody na dozdobenie, alebo granko na posypanie.
Postup:
Najskôr si urobíme presso kávu, do ktorej vlejeme amaretto likér. Na 250 ml kávy dáme 100 ml amaretto likéru. Potom si pripravíme tortovú formu v tvare obdĺžnika, štvorca, alebo kruhu. Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske si vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom, primiešame mascarpone a opatrne zapracujeme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Jahody umyjeme, nakrájame na plátky. Do vychladnutej kávy s likérom namáčame piškóty, ktoré ukladáme do tortovej formy. Piškóty rýchlo namočíme a vytiahneme, nenechávame ich tam dlho, aby neboli rozmočené. Na piškóty naukladáme pokrájané jahody. Jahody zakryjeme polovicou krému s mascarpone, dáme druhú vrstvu piškót a opäť mascarpone. Hornú vrstvu môžeme ozdobiť jahodami (nemusíme) a dáme do chladničky stuhnúť minimálne 4-6 hodín. Pred podávaním posypeme grankom.