Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu je obľúbený taliansky nepečený dezert, pripravený z cukrárskych piškót, mascarpone, čerstvých jahôd a mandľového likéru. Mandľový likér sa najčastejšie používa Amaretto likér – taliansky ovocný likér, ktorý má nádhernú jantárovú farbu, príjemnú trpkosladkú chuť s mandlovou vôňou.

Jahodové tiramisu

jahodové tiramisu fotopostup

Suroviny:

500 g mascarpone,

400 g čerstvé jahody,

100 ml amaretto likér,

šálka presso kávy,

80 g kryštálový cukor,

1 ks vanilkový cukor,

2 vajcia,

30-40 ks dlhé cukrárske piškóty,

jahody na dozdobenie, alebo granko na posypanie.

 

Postup:

Najskôr si urobíme presso kávu, do ktorej vlejeme amaretto likér. Na 250 ml kávy dáme 100 ml amaretto likéru. Potom si pripravíme tortovú formu v tvare obdĺžnika, štvorca, alebo kruhu. Žĺtky oddelíme od bielkov. V miske si vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom, primiešame mascarpone a opatrne zapracujeme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. Jahody umyjeme, nakrájame na plátky. Do vychladnutej kávy s likérom namáčame piškóty, ktoré ukladáme do tortovej formy. Piškóty rýchlo namočíme a vytiahneme, nenechávame ich tam dlho, aby neboli rozmočené. Na piškóty naukladáme pokrájané jahody. Jahody zakryjeme polovicou krému s mascarpone, dáme druhú vrstvu piškót a opäť mascarpone. Hornú vrstvu môžeme ozdobiť jahodami (nemusíme) a dáme do chladničky stuhnúť minimálne 4-6 hodín. Pred podávaním posypeme grankom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.