Maškrtiť sa dá i zdravo. Dôkazom chutného a zároveň zdravého maškrtenia je tento vynikajúci
jablkovo-broskyňový koláč zo špaldovej múky a ovsených vločiek
Suroviny na korpus:
100 g špaldová celozrnná múka,
100 g ovsené vločky (jemne posekané),
100 g maslo,
2 PL med,
citrónová kôra z 1 citróna.
Suroviny na plnku:
600 g zaváraných jabĺk a 400 g zaváraných broskýň,
(alebo 1 kg očistených čerstvých jabĺk, prípadne iné ovocie),
1 PL mletej škorice,
1 PL citrónová šťava,
1 PL vanilková esencia (alebo vanilkový struk),
3 PL trstinového cukru.
Na posypanie: posekané vlašské orechy
Postup:
V miske zmiešame suroviny na korpus a vypracujeme jemné cesto. Dno a okraje tortovej formy s priemerom 20 až 21 cm vymastíme tukom, alebo vystelieme papierom na pečenie. Následne formu vystelieme cestom a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C 10 minút. Upečené cesto necháme mierne vychladnúť a pripravíme si plnku.
Plnka: 600 g nastrúhaných, alebo na kocky nakrájaných zaváraných jabĺk a 400 g na kocky nakrájaných zaváraných broskýň udusíme do mäkka (môžeme použiť i čerstvé jablká, tie necháme trošku dlhšie dusiť). Potom primiešame ostatné suroviny a povaríme cca minútku. Následne povarenú zmes vylejeme na predpečený korpus a dáme opäť piecť. Pečieme pri teplote 170 °C zhruba 25 až 30 minút. Hotový koláč posypeme posekanými vlašskými orechami.