Jablkové pité je tradičný zákusok našich starých mám, ktorý nikdy nesklame.
Tradičné jablkové pité
Suroviny na cesto:
300 g hladká múka špeciál,
125 g maslo,
2 vajcia,
1/2 balíka kypriaci prášok do pečiva,
100 g práškový cukor.
Suroviny na plnku:
1,5 kg čerstvé jablká (alebo 700 ml pohár nastrúhané zavárané jablká),
2 ks škoricový cukor (možno nahradiť mletou škoricou v kombinácii s vanilkovým cukrom)
kryštálový/trstinový cukor (množstvo podľa kyslosti jabĺk).
Postup:
Jablká očistíme, postrúhame na strúhadle, posypeme škoricovým cukrom, zamiešame a odložíme bokom. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Jablká mierne vymačkáme od šťavy a nanesieme plnku na cesto. Prikryjeme druhým cestom, ktoré rozvaľkáme rovnakým spôsobom. Cesto popicháme vidličkou, aby sme tým zabránili odúvaniu cesta a dáme piecť. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 °C zhruba 25 až 30 min. Vychladnuté nakrájame na rezy, alebo kocky, posypeme práškovým cukrom a podávame.