Tento famózny dezert grófkin koláč, alebo grófkine rezy z maslového cesta, potretý domácim lekvárom, s jablkami, so škoricou, s orechmi, pokrytý snehovou perinou a nastrúhaným maslovým cestom, pri pečení rozvoniava po celom dome.
Grófkin koláč
Suroviny na cesto:
450 g polohrubá múka,
1 kypriaci prášok do pečiva,
200 g maslo,
150 g práškový cukor,
5 ks žĺtky,
2 PL mlieko,
štipka citrónová kôra.
Suroviny na plnku:
6-7 stredne veľké jablká,
1 vanilkový cukor,
2 ČL mletá škorica,
1-2 PL kryštálový cukor,
hrsť mleté vlašské orechy (namiesto orechov môžeme dať i strúhaný kokos),
hrozienka – nemusí byť.
Suroviny na snehovú perinu:
5 ks bielky,
150 g kryštálový cukor.
Domáci lekvár na potretie.
Postup:
Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na chvíľu do chladničky. Medzitým si vymastíme a múkou vysypeme plech a zapneme rúru, ktorú predhrejeme na teplotu 180° C. Cesto rozdelíme na 2/3-iny a 1/3-inu. Jednu tretinu cesta zabalíme do mikroténového sáčku a vložíme späť do chladničky. Dve tretiny cesta jemne roztlačíme rukami na plechu a vytlačíme i okraje. Malým valčekom upravíme. Cesto dáme zapiecť pri teplote 180 °C na 10 minút. Po 10-minútach plech vytiahneme, natrieme lekvár, jablkovú plnku, ktorú si pripravíme zmiešaním nastrúhaných jabĺk, cukru a škorice. Na jablkovú plnku nasypeme mleté vlašské orechy (alebo kokos) a môžeme pridať i hrozienka. Z bielkov a kryštálového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vyšľahaný sneh natrieme na koláč a na vrch dáme na hrubo nakrájané cesto z chladničky. Dáme dopiecť pri teplote 160 ° C zhruba 30 minút.