Tento vynikajúci domáci vaječný koňak robím hlavne na Veľkú noc i Vianoce. Namiesto mlieka dávam zahustené mlieko, čím je koňak hustejší, lahodnejší a chutnejší.
Domáci vaječný koňak
Suroviny:
300 g práškový cukor,
2 ks vanilkový cukor,
8 ks žĺtky,
2 ks salko,
1 ks zahustené mlieko 410 ml (alebo 4 dcl mlieko),
1/2 l rum.
Postup:
V mise vymiešame práškový cukor, vanilkové cukre a žĺtky do peny. Potom pridáme 2 salka, 1 zahustené mlieko (zahustené mlieko používam namiesto obyčajného mlieka, koňak je tak hustejší). Všetko spolu vymiešame a dáme zohriať nad paru, nie prevariť, iba zohriať tak, aby sme udržali prst. Potom misku namočíme do studenej vody, premiešame a nakoniec vylejeme 1/2 l rumu. Všetko spolu zamiešame a naplníme do vysterilizovaných fliaš. Skladujeme v chlade.