Ak používate často kečup do varenia, ak ho vaše deti konzumujú takmer ku každému jedlu a ak máte prebytok rajčín zo záhradky, tak si môžete pripraviť takýto domáci kečup. Na prípravu kečupu sa najlepšie hodia poriadne dozreté veľké mäsité paradajky.
Domáci paradajkový kečup
Suroviny:
2 kg dozreté veľké mäsité paradajky,
250 g cibuľa,
250 g jablká,
150 ml ocot,
150 g kryštálový/trstinový cukor,
1 PL soľ,
1 ČL štipľavá paprika,
1 ČL sladká paprika,
1 ČL mleté čierne korenie,
3 ks klinčeky,
1 celá škorica.
Postup:
Všetky suroviny očistíme a umyjeme. Z paradajok vyrežeme stopkové lôžko a pokrájame ich na štvrtiny. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a pokrájame na kúsky (čím sú jablká tvrdšie, tým menšie kúsky krájame). Cibuľu ošúpeme a pokrájame na polmesiačiky. Nakrájané suroviny dáme do hrnca, pridáme zvyšné ingrediencie a varíme pootvorené (aby sa vyparilo trocha šťavy a kečup nebol riedky) na miernom plameni zhruba 1,5 hodiny. Občas premiešame. Keď obsah hrnca zhustne, kečup je hotový. Uvarenú zmes prepasírujeme cez sitko, znova povaríme a horúcu zmes nalejeme do čistých zaváracích pohárov, dobre ich zavrieme, obrátime dnom na hor a necháme vychladnúť.