Domáci paradajkový kečup

Ak používate často kečup do varenia, ak ho vaše deti konzumujú takmer ku každému jedlu a ak máte prebytok rajčín zo záhradky, tak si môžete pripraviť takýto domáci kečup. Na prípravu kečupu sa najlepšie hodia poriadne dozreté veľké mäsité paradajky.

Domáci paradajkový kečup

domáci paradajkový kečup

Suroviny:

2 kg dozreté veľké mäsité paradajky,

250 g cibuľa,

250 g jablká,

150 ml ocot,

150 g kryštálový/trstinový cukor,

1 PL soľ,

1 ČL štipľavá paprika,

1 ČL sladká paprika,

1 ČL mleté čierne korenie,

3 ks klinčeky,

1 celá škorica.

 

Postup:

Všetky suroviny očistíme a umyjeme. Z paradajok vyrežeme stopkové lôžko a pokrájame ich na štvrtiny. Jablká ošúpeme, vyrežeme jadrovníky a pokrájame na kúsky (čím sú jablká tvrdšie, tým menšie kúsky krájame). Cibuľu ošúpeme a pokrájame na polmesiačiky. Nakrájané suroviny dáme do hrnca, pridáme zvyšné ingrediencie a varíme pootvorené (aby sa vyparilo trocha šťavy a kečup nebol riedky) na miernom plameni zhruba 1,5 hodiny. Občas premiešame. Keď obsah hrnca zhustne, kečup je hotový. Uvarenú zmes prepasírujeme cez sitko, znova povaríme a horúcu zmes nalejeme do čistých zaváracích pohárov, dobre ich zavrieme, obrátime dnom na hor a necháme vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.