Baza čierna je liečivá, ozdobná a úžitková rastlina, ktorá sa využíva v kuchyni i v bylinkárstve. Z bazovej šťavy a plodov, čaju z kôry a kvetov sú osvedčené domáce lieky proti nachladnutiu. Obsahuje vitamíny C a B, ovocné kyseliny, éterické oleje, flavonoidy, vďaka ktorým pôsobí ako antioxidant, chráni bunkové membrány pred pôsobením voľných radikálov a spomaľuje proces starnutia buniek rastlín, ako aj buniek človeka. Éterické oleje spôsobujú mierne potenie a uvoľňovanie hlienov, bazový čaj sa zasa používa pri ťažkostiach so žalúdkom.
Keďže príroda nám ponúka toho toľko veľa, prečo nevyužiť takýto rozšírený druh ako je baza čierna a neprirpaviť si z neho napríklad bazový sirup. Domáci bazový sirup je jednoduchý, vynikajúci, osviežujúci a povzbudzujúci, zároveň lacnejší a zdravší ako z obchodu. Sirup netreba variť ani sterilizovať, nakoľko kyselina citrónová i cukor sú spoľahlivé konzervačné látky, ale treba ho uskladňovať v chlade.
Domáci bazový sirup bez varenia a sterilizovania
Suroviny:
40 ks kvet baza čierna,
4 ks citrón,
4 l voda,
100 g kyselina citrónová,
4 kg kryštálový/trstinový cukor.
Postup:
Uvaríme si 4 l vody a necháme ju mierne vychladnúť na zhruba 30 °C. Umyjeme citróny a nakrájame ich na koliečka. Z kvetov bazy odstránime hrubé stonky. Do vody pridáme kyselinu citrónovú, ktorú rozmiešame, následne pridáme kvety bazy, citróny a zaťažíme napr.tanierom, aby to bolo ponorené. Necháme 24 hodín luhovať, potom scedíme cez látku, alebo plienku a pridáme cukor, ktorý za stáleho miešania rozmiešame. Hotový sirup plníme do fliaš.
Ja som robila z 3-itej dávky a vyšlo mi niečo cez 17 litrov sirupu.