Jednoduché, rýchle a výborné domáce tatramelky (karamelová pochúťka s burizonmi) sú nenáročné na suroviny a prípravu, takže ich zvládne každá gazdinka. Tatramelky sa zhotovujú z ryžových neochutených burizonov, čiže maškrta je bezlepková, vhodná aj pre celiatikov. Na rozdiel od kupovaných, je veľkou výhodou to, že sladidlo si môžete dať, kto aké preferuje, či už kryštálový, trstinový cukor, cukor z kokosových kvetov, med…, taktiež tuk je maslo, prípadne kokosový tuk a nie margarín. Deti túto maškrtu milujú, tak prečo ju nepripraviť doma? Z dávky vyjde pomerne veľké množstvo, takže i cenovo sa to viac oplatí, ako v obchode.
Domáce tatramelky
Suroviny:
300 g kryštálový/trstinový cukor…,
1 Salko,
125 g maslo,
2 balíky ryžové burizony neochutené.
Postup:
Na ohni si skaramelizujeme cukor, do úplného rozpustenia. Potom pridáme salko, premiešame, aby sa nám hmota spojila. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo a miešaním ho necháme rozpustiť. Do väčšej misky nasypeme 2 balíky burizonov. Burizony zalejeme hmotou a premiešame. Keď sa nám to pekne spojí, vznikne tuhá masa, z ktorej môžeme vytvarovať guličky, alebo dáme do formy vystlanej papierom na pečenie. Z dávky vyjdu zhruba 2 formy ako napr. srnčí chrbát, alebo 1 forma a približne 40 ks guličiek.