Domáce šišky

Keďže vianočné sviatky sú čerstvo za nami a blíži sa fašiangové obdobie, pridávam ďalší recept na domáce šišky.

Domáce vysmážané šišky

Suroviny:

  • 550 g hladká múka,
  • štipka soli,
  • 1 ČL citrónová kôra,
  • 1 vajce,
  • 3 žĺtky,
  • 40 g práškový/kryštálový cukor,
  • 300 ml mlieko,
  • 4 PL olej,
  • 4 PL um (rum),
  • 42 g droždie, 
  • 1 ČL kryštálový cukor.

Postup:

Z uvedeného množstva mlieka si odoberieme 100 ml a pripravíme si kvások z vlažného mlieka, 1 ČL kryštálového cukru a droždia.

Do preosiatej múky dáme soľ, citrónovú kôru, vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, zvyšné mlieko a kvások. Miesime 10 až 15 minút a vypracujeme hladké cesto (ak miesime robotom, prvé 3 minúty na I. rýchlosti, keď sa suroviny spoja zvýšime rýchlosť na II. a miesime ešte 7 minút, aby sa cesto odlepovalo od misky).

Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 60 až 90 minút na teplom mieste. Nakysnuté cesto zdvojnásobí svoju veľkosť a musí byť ako „pavučina“, v žiadnom prípade nesmie byť tuhé.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 1,5 cm, vykrajujeme kolieska s naolejovaným pohárom o priemere cca 7 cm. Šišky nevyberáme, ale vyťahujeme vykrojené zvyšky cesta a nechám ich ešte podkysnúť.

Ak chceme šišky vysmážať na oleji, tak urobíme prstom jamku (ak zatlačíme prstom do cesta na doske budú šišky plné, keď ich nezatlačíme, budú šišky skôr duté a vyššie). Šišky vysmážame na rozpálenom oleji z oboch strán. Do oleja v panvici môžeme pridať nakrájanú surovú mrkvu, saje pach z oleja a šišky tak nebudú napáchnuté olejom.

Vyprážané šišky osušíme na papierovom obrúsku, ktorý vysaje prebytočný olej a následne ich natrieme lekvárom a posypeme práškovým cukrom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.