Pripraviť si domácu becherovku nie je nič náročné. Príprava je veľmi jednoduchá a výsledný efekt vynikajúci. Jednoducho zmiešame všetky suroviny, necháme vylúhovať, precedíme cez sitko a hotovo. Ak ste čakali niečo zložitejšie, tak v tomto recepte ste sa nedočkali 🙂 Becherovku môžeme pripraviť z vodky, ale i z domácej slivovice, prípadne jablkovice. Domáca becherovka má výraznú chuť a rozhodne sa s ňou nemusíte báť pohostiť akýchkoľvek hostí.
Domáca becherovka zo sypaného čaju Stomaran
Suroviny:
- 1 l vodka, (môže byť i domáca jablkovica, prípadne slivovica)
- 4 ČL sypaný čaj stomaran, (alebo 2 sáčky, čaj kúpime v lekárni),
- 1 vanilkový cukor,
- 1 ks 2-3 cm dlhá celá škorica,
- 5-6 ks klinčeky,
- 4 PL kryštálový/trstinový cukor.
Postup:
Všetky suroviny zalejeme alkoholom a necháme vylúhovať 24 hodín, za občasného premiešania. Po vylúhovaní precedíme (prefiltrujeme) cez sitko a domáca becherovka je hotová. Hotovú becherovku nalejeme do fliaš a uskladňujeme v tmavej komore, alebo v chladničke.
Ja davam aj med a dosť materinej dúšky.
Zdenko, ďakujem za komentár, určite to vyskúšam. Pekný deň prajem. Zuzana
Namiesto cukru tiez davam 2 lyzice praveho medu…osobne si myslim,ze bylinky treba luhovat dlhsie,nic tym nepokazim…Napr.,ked luhujem medvedi cesnak,slebo vyrabam propolisovu tinkturu,tak necham spominane ingrediencie v alkohole aj pocas konzumacie…(odpozorovane od stareho vcelara)..ak sa mylim,opravte..
Dobrý deň, pán Emil, ďakujem za komentár. Áno, súhlasím s vami, dlhším lúhovaním sa určite nič nepokazí. A med namiesto cukru je výborný nápad.
Zaujala ma propolisová tinktúra, ktorú spomínate v komentári. Mohli by ste sa podeliť s postupom jej prípravy? Zatiaľ s jej výrobou nemám skúsenosti, ale manžel je včelár a rád by to tento rok skúsil :-). Ďakujem vopred.